Kupředu spolu

Kupředu spolu

Kupředu spolu

Tak se zdá, že Jiří Čunek přežije svou další vládní smrt, jen bůh ví kolikátou. Nejdřív ji zkusil odvrátit průhlednou popravou vlastního ministra financí, nyní mu zachránil krk rusko-ukrajinský plynný spor. „Obměna vlády je teď asi na dvacátém osmém místě,“ prohlásil po návratu z Ukrajiny premiér Mirek Topolánek.


Vést papírově, byť jen na půlroku a s Nicolasem Sarkozym v zádech, téměř půlmiliardu lidí musí jistě být povznášející pocit, zvlášť když s sebou na několikadenní diplomatické misi nemáte zubní kartáček. Upřímně klobouk dolů před Topolánkem, coby šéf EU nalétal v posledních dnech dost kilometrů - navíc do nepříliš populárních destinací. Přesto by neměl zapomínat, že jeho hlavní politický džob je u nás doma. Nikdo z voličů si v příštích sněmovních volbách nevzpomene, že někdo z ODS v Moskvě domlouval, aby lidé na Balkáně nezmrzli. Všichni si ale budou pamatovat, jak jim Topolánek celé své premiérování sliboval a nedodržel, že z vlády vykopne někoho politicky tak zoufalého jako Čunek.
Navíc co má předsednictví EU společného s (ne)obměnou české vlády? Pokud by si premiér doopravdy chtěl Brusel vzít jako alibi pro vládní personálie, pak by předseda lidovců dávno seděl doma ve Vsetíně; EU kritizuje jeho ministerský dohled nad tokem dotací. Jestli se ale bojí pádu vlády, nemusí se ho vůbec bát kvůli unijnímu předsednictví: EU s pádem českého premiéra nepadne, tak slabá není. Navíc máme v záloze nažhaveného Sarkozyho. Jinak je dost smutné sledovat, jak rychle premiér a znovuzvolený předseda ODS zapomněl své ponaučení a sliby z podzimního volebního fiaska. Čtvrt roku – a všechno je zase v pořádku!




AKTUÁLNĚ: ČUNEK KONČÍ VE VLÁDĚ, NAHRADIT HO MAJÍ SVOBODA A PARKANOVÁ

12. 1. 2009 (ČTK) Předseda lidovců Jiří Čunek se rozhodl opustit vládu. Čunek to uvedl na tiskové konferenci po jednání celostátního výboru KDU-ČSL, který dnes zasedal v Lipnici nad Sázavou. Vicepremiérkou za lidovce bude ministryně obrany Vlasta Parkanová. Post ministra pro místní rozvoj obsadí dosavadní ministr a šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda, na jehož místo nastoupí diplomat Pavel Svoboda. Čunek i nadále zůstává předsedou KDU-ČSL.



Související články:

Anketa: ČUNEK, NEBO KALOUSEK? (Reflex online 6. 1. 2009)
Anketa: KDO BY MĚL OPUSTIT VLÁDU? (Reflex online 24. 10. 2008)
Anketa: JSTE PŘEKVAPENI VÝSLEDKY VOLEB? (Reflex online 19. 10. 2008)