Čunek s námi

Čunek s námi

Čunek s námi

Člověk musí obdivovat Jiřího Čunka. Šéf KDU-ČSL, vicepremiér a ministr, jenž nám ukázal, že silná víra nadělá milióny i ze stokorunových cestovních diet, dokáže předejít i vlastní pád: nechá padnout svého nejlepšího ministra. A místo něj na finance posadí narcistního třicátníka, jehož medicínou na churavé globální hospodářství je chleba s máslem.


Bůh, nebo radši někdo s lepším smyslem pro humorem, s námi. Mladý ekonom Tomáš Sedláček, jehož chce Čunek udělat ministrem financí, je klasickou mediální tváří, jakých TV produkuje desítky: jeden večer promluví v hlavních zprávách – a rok nezmlkne. Shodou okolností, nebo možná taky ne, jej HN daly na titul svého posledního víkendového magazínu. Dlouho jsem se za dvacet korun nepobavil jako při četbě rozhovoru s ním; bohužel jsem netušil, že možná brečím nad myšlenkami příštího člena vlády, jež by měla zemi provést hospodářskou bouří.
Podle Sedláčka, bývalého poradce Václava Havla a ministra financí Bohuslava Sobotky, se ve světě neděje nic moc zlého: prostě se jen musíme přestat přecpávat a „obnovit chuť jídla. Můžeme si buď dávat šíleně drahé delikatesy, nebo si dát půst a pak nám bude chutnat chleba s máslem.“ On například deset dnů pouze pil opepřenou vodu s javorovým sirupem a limetkami. Velmi pravděpodobně i před rozhovorem.
Šílenou dekadenci lidovců v pondělních Událostech, komentářích jen dokonal jejich místopředseda David Macek. Když se ho moderátor Jakub Železný zeptal na důvody odvolání Miroslava Kalouska, s vážným (jak jen to v jeho případě jde) výrazem odpověděl, že Sedláček bude „voňavější tváří“ pro krizovou dobu. Hmmm! Obávám se, že tady něco dost ošklivě smrdí.




Rozhovor Pavlíny Wolfové s Tomášem Sedláčkem NEVYSPALÝ MUŽ vyšel v Reflexu č. 45/2008.