Vysvětlováním až do pekla

Vysvětlováním až do pekla

Vysvětlováním až do pekla

Kongres ODS, mimo volby předsedy zabývající se i tím, aby nebyl poslední, zvolil za prvního místopředsedu neznámého Davida Vodrážku. Sedmatřicetiletý starosta Prahy 13, plácku u výjezdu D5 z města, má straně vrátit přízeň voličů. Zatím spíš působí jako bezradný automechanik, jehož v garáži náhodou šoupli pod nejhorší bouračku.


Smutné pro ODS je, že se do čela strany v krizi nedostal kvůli politické vizi či popularitě u voličů, ale jako bílý kůň vnitrostranického boje. Z několika novinových i TV rozhovorů s ním mi v paměti utkvělo jediné: bubnuje v kapele. To je jistě sympatické, chcete-li ulovit mladé fanynky. Co chce ale nový první místopředseda opravdu udělat, aby ODS v příštích volbách procentuálně nesoutěžila s KDU-ČSL, nevím.
„Budeme vysvětlovat,“ nastínil Vodrážka svou vizi. „Lidé musí pocítit dopad reforem v pozitivní rovině.“ Snad, ale u piva s kamarády. V superrychlých médiích ovládaných webovými klipy, nonstop TV zprávami a pár večerními minutami po bouračkách na D1 není nic horšího než vysvětlování, viz mediální pohroma ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Blaho poplatků, u nás správného kroku a falešného tématu posledních voleb, vysvětloval tak dlouho, až ODS prohrála všechny hejtmany. Nedošlo snad ODS, že poplatky novorozeňat a důchodců nikdy nikomu nevysvětlí?
V podstatě je to naopak. Každá strana, jež nemá v programu volební prohru, by se měla chovat tak, aby nikomu nic vysvětlovat nemusela; většina z nás ví sama, co je pro nás dobré. Stačí nemít předsedu, který si plete oficiální zahraniční cesty se soukromými lyžařskými zájezdy; její první místopředseda a primátor metropole by taky měl zhruba vědět, co chce na Letné, aniž by volal na Hrad – nebo Hrad jemu. Kdy to pochopí i v ODS?



Související články:

Petr Holec: ZMĚNU! JAKOU? (Reflex online, 9. 12. 2008)
Anketa: OSLABÍ KLAUSŮV ODCHOD ODS? (Reflex online, 8. 12. 2008)
Anketa: CHCETE TOPOLÁNKA, NEBO BÉMA? (Reflex online, 4. 12. 2008)