S komunisty až po volbách

S komunisty až po volbách

S komunisty až po volbách

Nadešel prý čas zapojit komunisty do vládnutí, aspoň na krajské úrovni, pravil v rozhlase předseda ČSSD Jiří Paroubek. Snad za to může vítězný povolební doutník, co mu stále doutná u úst a kalí výhled. Nedušoval se před volbami, že s komunisty ne?


Samozřejmě jde o prkotinu. V posledních volbách Paroubek vyrukoval s tolika podvody, že mu jedno peklo bude jednou těsné, tak proč zabíjet čas komunisty? Nakonec někteří z nich jsou na krajské či místní úrovni lepší lidé, než jaké potkáte v ODS či jiných demokratických stranách – jen nosí v hlavách divné věci. Navíc vzezřením, mluvou, myšlením i kamarády je předseda ČSSD esencí vekslácko-hospodského komunismu, co jiného tedy od něj čekat?
Jde o to, že porušení tohoto slibu je jiné než podvod s referendy o vládě, poplatcích a radaru, jímž ČSSD vyhrála volby, jež nebyly referendy o vládě, poplatcích a radaru. Dokonce chci věřit, že to myslela upřímně, takže se nyní opravdu bude snažit shodit vládu, poplatky i radar. A částečně možná i uspěje, bude-li jí i nadále usilovně pomáhat Pavel Bém. S komunisty jde však o ryzí podvod: lidem to Paroubek měl říct už před volbami. Jak znám voliče ČSSD, hodilo by mu hlas ještě víc lidí, takže by si nadvládu mohl nárokovat třeba i v Polsku. Česko mu začíná být malé.
Jen by mě zajímalo, jak by se k podvodu postavili marketingoví guruové Daniel Köppl a Petr Topinka, o nichž jsem psal minule (MARKETING LŽÍ, Reflex online, 27. 10. 2008). Podle nich není na škodu ani ta nejlživější kampaň, vždy totiž rozhoduje pouze volič. Hmm. Co kdyby se však i mezi potenciálními voliči ČSSD našel někdo, kdo si kraje s komunisty nepřeje? Může svůj hlas někde reklamovat? Snad v Lidovém domě či Monarchu?