Potlesk pro ODS

Potlesk pro ODS

Potlesk pro ODS

Jiří Paroubek si nedělal legraci. Totálně negativní kampaní a podvodem, že voliči jdou svrhnout poplatky u lékaře, zcela přepsal politickou mapu krajů. Hnán chorobnou touhou po odplatě ODS odvedl skvělou práci, nechyběl snad na žádném mítinku ČSSD. Vítězné ovace však patří ODS. Žádná strana ještě neudělala tolik pro vlastní sebevraždu.


Pro předsedu ODS Mirka Topolánka nebyla poslední sobota nejšťastnějším dnem; ustát skok od absolutní výhry přímo k absolutní prohře chce gule. Snad jen on si však mohl v podobné chvíli pochvalovat vlastní slušnou kampaň, totální fiasko. Připomínal mi boxera s rozmlácenou hlavou, který do sebe nechá mlátit, aby nikomu neublížil, načež si krátce před smrtí pogratuluje za slušnost. Upřímně žádného takového neznám.
Vedení ODS nebylo ve snadné situaci: jeho podporu ve volbách dokonce odmítli i vlastní hejtmani, většinou kvůli poplatkům či skandálům; trik s referendem o vládě (lidé proti ní volili, nicméně jen symbolicky) Paroubkovi sežrala i většina médií, stal se téměř faktem; svůj part sehráli i Tlustý, Morava či jiné pevné charaktery. To se v politice stává.
Nechat však vlastní kandidáty, aby Paroubkovu frontálnímu útoku na horší lidské pudy méně šťastných voličů čelili naivně patetickými billboardy s počtem kilometrů nového asfaltu v jejich kraji, případně Luďkem Sobotou a Jaromírem Jágrem, to se zhruba rovná zaletování do sudu a svržení do Orlíku.
Neviděli snad z Jánského vršku, na čem stojí kampaň ČSSD? Na zrušení poplatků. Samozřejmě jde o podvod, kraje je legálně zrušit nemůžou. Můžou je za lidi pouze platit, pak za ně ovšem nezaplatí něco jiného, protože peníze dostávají z Prahy, o níž se nevolilo. ODS se v tu chvíli ani nemusela uchýlit ke stejné špíně: stačilo jen donekonečna opakovat pravdu. Svou neschopností bohužel neprohrála jen volby. Na další roky zlegalizovala ve vysoké politice Jiřího Paroubka, největšího politického podvodníka.



Související články:

Anketa: JSTE PŘEKVAPENI VÝSLEDKY VOLEB? (Reflex online, 19. 10. 2008)
Petr Holec: KDYŽ JSOU RŮŽE ZADARMO (Reportáž z volební kampaně ČSSD, Reflex č. 38/2008)
Tomáš Tesař: KDYŽ JSOU RŮŽE (A DEŠTNÍKY) ZDARMA (Fotoreportáž z volební kampaně ČSSD, Reflex online, 16. 9. 2008))