A nezavlaje!

A nezavlaje!

A nezavlaje!

Kdybych mohl někdy volit prezidenta, mohl by si Václav Klaus přijít pro můj hlas i ve dvě ráno. Je ve svých názorech tak konsistentní, že by se radši udusil u výfuku své limuzíny, než by přiznal, že si člověk ničí životní prostředí. Snad i proto nevyvěsí na Hradě vlajku EU ani během našeho předsednictví.


Vlastně je mi celkem jedno, jestli tam unijní vlajka kdy zavlaje, na našem členství a z toho vyplývajících výhodách i nevýhodách to nic nezmění. Stejně jako na něm nic nezmění ani prezident, podle naší ústavy v podstatě správce budov kolem Hradčanského náměstí, jemuž by tuším mělo být přes čtyřicet let a jehož trestní rejstřík by měl být zhruba čistý. Tak proti čemu Klaus tak urputně bojuje? A právě on, který se vždy hrdě nafukuje coby ctitel ústavního pořádku, což mimo jiné znamená i to, že mnohé vaše soukromé názory nikdy neopustí prezidentskou pracovnu, případně hranice země.
Podle Klausova mluvčího Radima Ochvata na Hradě vlajka EU nezavlaje, protože tam nevlají ani symboly OSN či NATO, jejichž členy také jsme. To je samozřejmě pádný argument hodný někoho, kdo se živí tím, že mluví za někoho jiného! Stejně jako Klausovo vysvětlení, že nejsme provincií EU. Fakt? Striktně vzato v lecčems jsme provincií EU, část suverenity jsme dobrovolně odevzdali právě do Bruselu. Kam nás, mimochodem, kdysi nenasměroval nikdo jiný než Klaus.
Možná by měl prezident občas naslouchat i jiným hlasům než partě oddaných mluvčích intelektuálně žijících v jeho hlavě. Anebo ať nad Prahou nechá vlát velký prapor se svou vlastní fotkou. To by bylo hrdinství!