Prošení o krizi

Prošení o krizi

Prošení o krizi

Začaly to HN rády si vypůjčující z Financial Times, když u nás hledaly krizi, jež není. Štafetu převzala na ČT Daniela Drtinová, kterou napadlo, že české sklo potopili američtí finančníci. Dílo včera dokonal Martin Veselovský, když v Událostech komentářích doslova prosil dva poslance, aby mu řekli, že krizi máme i my. Ano, máme. Naštěstí jen mediálně-mozkovou.


Ještě to chápu u Veselovského naučeného z Novy hledat divácky prodejnou krizi všude: u politiků na Hradě a v Parlamentu, v rozkroku pedofilů, za volantem bláznů. Pár minut byla celkem i legrace sledovat, jak magické slovo páčí z komunisty Jiřího Dolejše, člověka plného nejrůznějších krizí - především intelektuálních. Nakonec aspoň vyrazil z poslance ODS, že naše hospodářství zpomalí. Fakt známý dávno před explozí amerických hypoték.
Ale jinak? Co to sakra do českých novinářů vjelo: vyhlásil snad někdo dobře dotovanou cenu pro toho, kdo nějakou krizi vyčmuchá? Možná bych jednu měl: krizi novinářského myšlení. Nikdo samozřejmě po moderátorech komentovaných televizních diskusí nechce, aby měli elitní ekonomické vzdělání, případně zkušenosti z finančního sektoru, jak je zvykem například u komentátorů Financial Times. Kdokoli takový by musel sám být ve velké krizi, kdyby pracoval v jakémkoli českém médiu. Snad jako hobby.
Možná by ale neškodilo, kdyby i veřejnoprávní ČT, jež nám nemá za naše peníze prodávat senzace, ale informace, zaměstnala pro případ podobných ekonomických událostí aspoň jednoho ekonoma. Ten by příliš entuziastickým televizním typům vysvětlil, že bankovní krize u nás například může nastat, když se moderátor vrátí z oběda s pěti pivy v hlavě a vidí kolem sebe padat banky. Ne když v USA padne několik investičních bank a finančních pojišťoven.