Špína k špíně

Špína k špíně

Špína k špíně

Mladý poslanec ODS Jan Morava se vzdal mandátu, protože ho spíš než politika zajímaly fotky starších pánů (Vlastimila Tlustého), případně mladých dívek (dcery Olgy Zubové). Nepřekvapilo by mě, kdyby ho zítra našli oběšeného. Co ale Janek Kroupa, autor provokatérské reportáže?


Vsadím se, že se cítí jako hrdina, rozkryl další hnusné praktiky české politiky. Anebo možná ne. Provokace je ošemetná věc, vytváří virtuální realitu. Obejděte své spolupracovníky a nabídněte jim lákavý úplatek, když šéfovi řeknou, že váš kolega místo práce surfuje na pornu. Velmi pravděpodobně někoho najdete, aspoň jednoho. Otázka je, kdo je horší: provokatér, nebo jeho oběť? Provokatér, protože ho něco podobného vůbec napadne, nebo oběť, protože nabídku, na niž by normálně sama nepřišla, přijme?
Nechci Moravu bránit, s tím letištěm to byl šlendrián. Poslanecký plat, diety, náhrady - a laciný fast food? Problém je, že v reálném životě mezi námi chodí spousta Moravů, jen nemají příležitost se projevit. Nevíme o nich. Snad i proto je současný svět jen tak špatný, jak jej známe. Představte si, že by po něm běhaly milióny Kroupů a chytali lidi do podobných pastí. Anebo jinak: představte si, že by někdo do podobné pasti chytil i Kroupu.
Upřímně, dlouho jsem neviděl něco tak patetického. Asi nejlepší byla scénka v tramvaji, kde se Kroupa diví, jak to Morava mohl udělat, když je tak mladý. Dlouho jsem se tak nenasmál. Sakra, co kdyby byl starší? A co teprve konec, kdy k nám promlouvá moudrý reportér se slovy, že politika obecně není špatná? Díky. A pokračování, prosím!



Související články:

Anketa: MAJÍ NOVINÁŘI POUŽÍVAT METODU PROVOKACE? (Reflex online, 8. 9. 2008)
Pavel Kovář: KLUK Z PLAKÁTU NEDOSTAL STÁTNÍ DOTACI (Reflex online, 8. 9. 2008)