Tango pro jednoho

Tango pro jednoho

Tango pro jednoho

EU prý na svém posledním summitu konaném kvůli situaci v Gruzii zklamala, nepostavila se Rusku. Myslím, že je to nefér. Jako obvykle se EU jen dohodla, že se mu postaví příště – až nebude kvůli čemu. Jen čekám, kdy Rusové přijdou ochránit své občany i do Karlových Varů.


„EU si přeje partnerství s Ruskem, ale tango se dá tančit jen ve dvou,“ řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jenž summit svolal, snad aby se ujistil, že si Rusko doopravdy vytřelo s jeho oslavovaným mírovým plánem zadek. Tango ve dvou? V Moskvě ho právě tančí tamní prezidentsko-premiérská dvojice, jestli tak lze říkat kamuflované vládě jednoho muže, Vladimira Putina. Nikoho dalšího nepotřebují. Jejich výsměch trapné EU musí slyšet ještě daleko za Bruselem. V EU by se konečně měli dohodnout aspoň na jediné věci: až Rusko příště vlítne někam jinam, budou zticha. Všichni pak vypadáme jako idioti.
Díky jednotě EU nic nedělat to příště budou třeba Karlovy Vary. Do Gruzie je odsud sice daleko, náhledem Putinovy doktríny však situace není o moc jiná: tamní Rusové, kteří město ovládli podobně jako gruzínské provincie, taky mají ruské pasy. A představte si, že by tamní politika začala být trochu méně zkorumpovaná a někdo doopravdy dohlédl na odstranění načerno postavených pravoslavných roubenek. Ruská humanitární tanková pomoc je tam druhý den. Už vidím Sarkozyho, jak v Puppu podepisuje mírový plán, který Čechům ponechává hotel Thermal. Aspoň do příštího summitu.