Já, slepý chytrák

Já, slepý chytrák

Já, slepý chytrák

Prezident Václav Klaus je tak konzistentní: když si Rusové hráli v Kosovu na vojáky, stál na jejich straně; když si tam později hráli na strážce práva, stál na jejich straně; na jejich straně stojí i nyní, co si z Gruzie udělali vojenský újezd. Že by mu snad na Bulovce voperovali umělý kyčel někam jinam?


Klaus prý nevydal žádné silné prohlášení, protože se nemůže „vézt na módní vlně toho, že je zlatá Gruzie a zlé Rusko.“ Hezké. Tak se radši jako obvykle veze na vlně vlastní hlouposti. Proč ne. Bohužel to může být směšné, jste-li na Hradě zahradníkem; jako prezident se měl Klaus radši v Lánech zamknout s vlastními knihami a aspoň jednou v životě mlčet.
Snad by mu měl někdo, kdo opravdu ovládá nějaký světový jazyk – a teď zrovna nemyslím ruštinu -, tlumočit, že se Západ ani západní média na žádné módní vlně zlaté Gruzie a zlého Ruska nevezou; jsou objektivnější než kdy jindy. Prostě se jim jen nezdá, že by tanky větší země měly u menšího souseda suplovat svobodné volby. Mimochodem: jako bychom to sami odněkud znali, taky byl srpen.
Ve své hlouposti Klaus není ani konzistentní – aspoň pokud jde o logiku. Jestli se teď, stejně jako Vladimír Putin, mstí Západu za Kosovo, měl by zkusit přemýšlet. Rusko není v Gruzii ve stejné roli jako NATO, potažmo Západ, v někdejší Jugoslávii: zaprvé nejde o národní, ale mezinárodní konflikt; Rusko a Gruzie stále ještě nejsou jeden stát, přestože to tak z Kremlu a Pražského hradu vypadá. Západ taky v Kosovu léta neživil nacionalisty a separatisty, jimž by nejdřív rozdal pasy a pak jim jako Rusové přišel naoko na pomoc; NATO začalo Srby bombardovat až poté, co se Slobodan Milošević totálně zbláznil. Možná se ale Václav Klaus chystá příště na prezidenta kandidovat v Rusku. Pak se chová stoprocentně státnicky.