Skrblíci Češi

Skrblíci Češi

Skrblíci Češi

Deana Jakubisková-Horváthová, slovenská filmová herečka a producentka, kvůli níž točí její manžel, režisér Juraj Jakubisko, poslední dobou stále dražší filmy, má smysl pro humor: na jejich další megalomanský manželský projekt, Bathory, jsme jim prý dali málo peněz – jen 42 miliónů korun.


Fakt málo? Bathory, s rozpočtem téměř 400 miliónů korun nejdražší středoevropský film, jsme dokonce všichni spolufinancovali nadvakrát: 7 miliónů Jakubiskovi dostali od ministerstva kultury, 35 miliónů od České televize. Jen pro ilustraci: to se zhruba blíží rozpočtu dražšího českého filmu, takže bych nemluvil zrovna o křivdě. Spíš bych radši mlčel - pro jistotu. Takové peníze ČT nedává každému, snad jen s výjimkou nekonečné recyklace jistého Dietlova nemocničního námětu. Ten nás zřejmě bude povinně provázet, dokud doopravdy neumře poslední herec původní série.
Stejně: 400 miliónů korun za film o středověké hraběnce, která se prý koupala v krvi panen a na svých panstvích mučila a vraždila své poddané? Za to se snad musel v krvi koupat celý filmový štáb, nejen paní Deana! Jako spoluinvestor filmu chci taky někoho zavraždit – velmi pravděpodobně někoho z ČT.
Nic proti Jakubiskovi, kdysi točil i dobré filmy. Bathory je ale ryze komerční projekt, má ho tedy sponzorovat ryze komerční televize, u nás Nova nebo Prima. Pětatřicet miliónů, které jsme ČT dali, protože prostě musíme, jsou veřejnoprávní. Pomohly by několika mladým, méně známým tvůrcům, jejichž projektům se komerční televize obvykle vysmějí. Nakonec příště může Jakubiskova manželka finančně vyzkoušet jinou zemi, tamní koncesionáři budou mít určitě radost.



Stránky filmu www.ceskatelevize.cz/specialy/bathory/