Palatovy milióny

Palatovy milióny

Palatovy milióny

Redaktor LN Luboš Palata má problém s čísly. Jinak by ve svých plamenných článcích o ghettech, která snad neviděl ani na fotkách, nemohl psát o miliónu rumunských Romů, kteří podle něj přišli za poslední rok a půl do Itálie. Milión Romů? Sakra, to je skoro celá Praha! Snad ani rumunští Romové netuší, že jich je tolik.


Některá italská romská „ghetta“ jsem prošel. Zaprvé: často jsou to kolonie mobilních domů s pračkou, ledničkou a televizí, které zadarmo, včetně sociálních služeb, dodala města; většina Italů za své daně nikdy nedostane ani to. Zadruhé: mnohá „ghetta“ jsou kočovné tábory, jež si Romové na okraji měst sami postavili; města jim sem dala aspoň mobilní WC. Pravda, mnohé policie rozehnala, jsou ilegální. Zatřetí: v žádném dokumentu EU, ani v těch zamítnutých, se nepíše o tom, že pokud si skupina občanů jedné členské země vyjede s karavany do jiné členské země, má jim tato země rozdat byty, aby ji novináři neobvinili z rasismu. Tak daleko neviděl ani náš sociální eurokomisař Vladimír Špidla.
K číslům: Palata si zřejmě myslí, že všichni Rumuni jsou Romové, s čímž by v Bukurešti možná nesouhlasili. Po vstupu Rumunska do EU odešlo za prací do Itálie asi půl miliónu Rumunů – většina bez problémů; Romové tvoří pouhou desetinu, tedy 50 000, někteří tu ale kočovně žijí i několik desítek let. Dalších několik desítek tisíc jich pochází ze Srbska a Bosny.
Romská imigrace je jistě složitý problém, který vždy umějí nejlépe řešit země, jichž se netýká – obvykle vznešenou deklarací o lidských právech na lepší život. Ten ale bude muset někdo zaplatit – velmi pravděpodobně my všichni. Itálie totiž Bruselu oznámila, že si s Romy neví rady. Snad by se Palata měl věnovat nějaké méně matematické tematice, třeba vaření.