Eurohlína

Eurohlína

Eurohlína

Tereza Kerndlová nepostoupila se skladbou Have Some Fun, připomínající aerobik, do finále Eurovize. Ještě jsem se s tím nevyrovnal. Soudě ale podle ostudné úrovně finále může být ráda, že v Bělehradě chyběla. Chybět, ovšem v pekle, by neměl někdo z dramaturgie ČT, jež tuhle bizarnost zařadila do svého programu, navíc na sobotu večer. I Televarieté najednou vypadá jako FUN!


Nevím, co se s námi Evropany děje, ale finále Eurovize připomínalo sjezd pacientů s vážným genderovým problémem: blondýnám se silikonovými prsy a mužskými rysy zněl v hlase testosteron, zatímco mužští interpreti pištící falzetem své serenády jako by si až v šatně svlékli sukni. Německé dívčí – aspoň podle prezentace – kvarteto kdákalo před fény, jež jim foukaly do vlasů; za Polkou zpívající angličtinou, jakou mluví Václav Havel, fidlalo falešné houslové trio; a Rumunka? Podle televize zpívala mix r´n´b a italské kantilény, podle mě si z nás jen dělala legraci. O interpretovi s andělskými křídly ze země, o níž jsem ani netušil, že patří do Evropy, nebudu mluvit.
Česko Eurovizi dlouho ignorovalo – a všem nám bylo líp. Jestli se jí někteří z nás, co stále touží být novou ABBOU, chtějí účastnit, proč ne. Ale určitě bez asistence veřejnoprávních peněz, proboha! Finále Eurovize má hudebně úroveň zhruba druhého předkola Superstar, což byl, pokud si dobře pamatuju, ideální formát pro Novu a Gabrielu Osvaldovou s Ondřejem Soukupem. Stejně dobře by jí - nebo Primě - slušela i Eurovize. Na ČT přece máme zákon, nebo něco na ten způsob.