Paroubkova pomsta

Paroubkova pomsta

Paroubkova pomsta

Je to dobrá zpráva špatná pro všechny z nás: Ústavní soud vyhověl stížnosti ČSSD a nařídil vládě, že od července všichni dostaneme nemocenskou i první tři dny. Skvělé – všichni se budeme mít mnohem líp. Bohužel vůbec nejde o nemocenskou. Jde o to, že u nás politiku začíná místo vlády dělat soud.


„Nelze požadovat pojistné plnění a neposkytovat za něj vůbec žádné protiplnění,“ vysvětlil verdikt soudce-zpravodaj František Duchoň. Jistě férová myšlenka pro férový svět; jenže žádní politici nikdy nevládnou férovému světu, stejně jako žádná politika nikdy není férová. Co třeba já dostávám za své daně? A co za sociální odvody? Vůbec nic. Jestli to dobře dopadne, zbude mi v důchodu poukázka do Lidlu na zlevněné konzervy. Kde je protiplnění? Kde je ústavní spravedlnost?
Vlastně vím, co za své daně dostávám: Jiřího Paroubka, který už nemusí náměstkovat v hospodě a poslaneckými náhradami může splácet hypotéky svých bytů. Samozřejmě že to celé zase spískal on, jelikož prostě neunesl volební prohru. Stále pokračuje ve vládní politice, jen jinými prostředky. Snad měl Ústavní soud vynést verdikt, že prohra ve svobodných volbách je ústavní, takže teď Paroubek bude čtyři roky leštit opoziční lavice. To je ústavní demokracie, tečka.
A to nás již brzy čeká verdikt stejného soudu o poplatcích u lékaře! A znovu slyšíme stejně stupidní argument, jakou protislužbu pacienti za poplatky dostanou? Pravděpodobně žádnou, snad kromě toho, že pravděpodobně přestanou být tolik nemocní. Na politiku nelze vztahovat ústavní právo. Pak by muselo být protiústavní jakékoli zvýšení daní, obvyklé protiplnění levicových politiků jako Paroubek – což by mimochodem nebylo od věci. Ani za něj nikdo nedostane žádnou protislužbu, nikdy. Ústavní soud měl prostě Paroubkovi říct, že na politiku je v demokraciích vláda, ne soudy.