Když Klaus přemýšlí

Když Klaus přemýšlí

Když Klaus přemýšlí

Jak je prezident Václav Klaus skromný! Pokaždé, když hledá na něco odpověď, skončí u Václava Klause. Jako v rozhovoru pro časopis Grand Biblio: mnozí lidé prý chtějí na Letné Kaplického blob jen proto, že on ho tam nechce. Klobouk dolů. V podobném duševním módu nebyl ani Jiří Paroubek kolem voleb do sněmovny – a to je co říct.


„Trochu podezřívám část zastánců Kaplického návrhu, že ho obhajují nikoli z lásky k tomuto bizarnímu návrhu, ale z nelásky k Václavu Klausovi, což je v kontextu toho, co nám může vzniknout v centru Prahy, strašná škoda,“ myslí si Klaus. Spíš je škoda, co nám poslední dobou vzniklo na Hradě; říkám si, jestli jeden z největších hradů na světě ještě vůbec pojme Klausovo ego, nebo jestli už se přelilo i na Letnou, takže se cítí blobem trochu ohroženo.
Pak by měl ovšem primátor Pavel Bém rychle něco udělat s územním plánem, snad ustavit pár nezávislých komisí? Jak totiž víme z politické diskuse o blobu, nic jiného než svinčík ze stavby tunelu na Letnou nepatří. Mimochodem: jestli zde blob jakkoli narušuje panorama, což trochu závisí i na stranické legitimaci, pak Klausovo ego nad ním ční jak Manhattan.
Mnozí lidé snad kvůli blobu skutečně cítí ke Klausovi nelásku. No a co. Ještě víc jich ji k němu cítí i bez něj. Ne však kvůli tomu, že by si bez prezidenta neuměli udělat na návrh Národní knihovny vlastní názor; cítí ji kvůli tomu, že právě kvůli Klausovi, jenž do toho oficiálně nemá co mluvit, nakonec doopravdy žádný blob nebude. Když Klaus řekne, udělá ze sebe Bém idiota, lidé z pražské ODS vyrazí na Karlův most přeměřovat panorama a Praha 7 zjistí, že Letná vlastně spadá pod Prahu 22. To není estetika: tomu se říká totalita jednoho nezdravého kultu osobnosti.