Paroubek minus

Paroubek minus

Paroubek minus

ODSouzeni k reformám a ODS Mínus. Tak zní volební program Jiřího Paroubka pro podzimní krajské a senátní volby. Kdybych neznal expremiérův omezený mozkový trust, řekl bych, že ho vymyslel ve tři ráno nad nejlevnějším krabicovým vínem. Bohužel vím, že to myslí vážně. Čeká nás ošklivý podzim.


Hlavně mě neopravujte, že nejde o program Jiřího Paroubka, ale ČSSD. Ne. Nic jako ČSSD po Paroubkově nástupu neexistuje, tedy pokud partaj nedefinujeme jako seskupení tří lidí vzájemně se doplňujících nejhoršími vlastnostmi: Jiří Paroubek, David Rath, Michal Hašek. Pokaždé, když tohle velké trio vidím pospolu, napadne mě, že jsme to s demokracií neměli kdysi na Letné přehánět. Všechno má mít své rozumné meze.
Vlastně i s tím negativním programem je to trochu podvod. Od prvního dne, co Paroubek vstoupil do politiky, hraje ve skutečnosti s velmi pozitivním programem: Zvolte mě a já nějaký program vymyslím. Kdyby chtěl být aspoň upřímný, třeba jako jeho předchůdce, mohl místo ODS vykrást hudebníka Marilyna Mansona. Jeho program z koncertního plakátu? Zvolte mě a já s vámi vyjebu. Věřil bych mu každé slovo.
Všechno špatné ale pro něco dobré. Kampaň vykrádající konkurenci a rezignující na jakýkoli vlastní volební program, jenž by se snažil i o něco jiného než totální destrukci, jen ukazuje, co všichni rozumnější lidé dávno vědí: za předsedou ČSSD není nic než chorobná touha po moci. Což je bohužel špatné nejen pro voliče ČSSD, jak by to aspoň bylo fér. Pokud komunisty nebudeme považovat za skutečnou opozici, ale odpad demokracie, zjistíme, že vlastně žádnou opozici nemáme. V případě vládního tandemu Mirek Topolánek / Jiří Čunek skoro stejně ošklivá představa jako Jiří Paroubek v plavkách.