Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemí

Nevím, odkud se v novinářích bere přesvědčení, že politici mají nadlidské schopnosti, když většinou mívají podlidskou inteligenci. Pondělní Události, komentáře na ČT v režii Martina Veselovského toho byly nejlepším příkladem: přísný moderátor se ptal, kdy někdo zaručí, že už se na D1 nesrazí sto aut, a jak to, že se fotbaloví idioti zase chovali jako idioti.


Ne že bych chtěl jakkoli bránit politiky či policii, naopak. Ptát se ale, kdy někdo konečně zařídí, že se v zimě na D1 srazí maximálně jen dvacet aut, je stejné jako se ptát, kdy někdo zakáže vánici a špatné počasí obecně. Občas prostě neexistuje zlý někdo. Čímž vůbec nechci říct, že především na D1 není prostor pro vylepšení: třeba silničáři by se v hospodě mohli spíš než na Ulici začít víc dívat na předpověď počasí, třeba by pak na dálnici vyrazili ve správný den; proti bezpečnosti by jistě nebylo ani razantnější omezení kamionů – ať už přepravci v televizi žvatlají cokoli. Oni mají své peníze, my své životy.
A fotbal? Zrušení české fotbalové ligy by jistě nebylo nic proti ničemu, stejně jde o protimluv: něco jako česká liga snad může existovat ve sportu, jemuž příznačně říkáme kopaná, určitě ale ne ve fotbale. Ten se ligově hraje v jiných zemích. Jak ovšem zabránit, aby se idiot nechoval jako idiot? To je nadlidský úkol pro policii, pořadatele i bezpečnostní kamery – a dokonce i Vlastimila Košťála, veselého chlapíka s láskou k české kopané, co nikdy nepije, než sedne za volant.
Podívejte třeba na Mirka Topolánka, jehož snad lze podezřívat z o něco vyšší inteligence, než průměrně najdeme na našich stadionech. Dokola mu i lidé z vlastní partaje radí, aby se nechoval jako hulvát – a výsledek? A to mluvíme o premiérovi! I novináři by se měli smířit s tím, že některé věci jsou prostě mimo schopnosti politiků.



Související články:

Ondřej Formánek: JIŘÍ PEKÁREK: NECHÁPU (Reflex online, 1. 4. 2008)
Pavel Kovář: CHRONICKÉ ZATEMNĚNÍ MOZKŮ (Reflex online, 1. 4. 2008)
J.X. Doležal: ZAKAŽTE TEN FOTBAL! (Reflex online, 31. 3. 2008)
Anketa: DÁLNICE O VÍKENDU BEZ KAMIONŮ? (Reflex online, 29. 3. 2008)
Anketa: BOJÍTE SE NA D1? (Reflex online, 21. 3. 2008)