Stejně shnilý

Stejně shnilý

Stejně shnilý

Nová ředitelka Radiožurnálu Barbora Tachecí prý dělá z výkladní skříně Českého rozhlasu bulvár. Logicky. Po Ivanu Hoffmanovi vypadá každá změna jako bulvár. Problém je, že Tachecí v Radiožurnálu nechala to nejhorší a to nejhorší i přidala.


Vlastně nechápu, jak někdo mohl – až na světlé noční výjimky - tuhle stanici vážně poslouchat, dokonce snad i kultovně. Její dikce na mě vždy vrhla úzkostný pocit, že se píše rok 1976 a já jedu s rodiči na Lipno na dovolenou pod stan. Při ploužáku Petra Jandy jsem hasil krizi v pubertálním rozkroku. A když se pak ozval starostlivý hlas komentátora Ivana Hoffmana, chtěl jsem za volantem vystřídat svého otce a namířit nás všechny na nejbližší strom; tíha zlého světa na mých bedrech byla nesnesitelná. Svým způsobem byl Radiožurnál obdivuhodný: i v roce 2007 zněl jako v roce 1976.
Problém Tachecí, jež se rozhodla svou koncepci obhajovat stylem dominy, co se právě chystá vyšlehat staršího pána, je, že shnilé, rádoby veřejnoprávní jádro zpravodajství a publicistiky jen obalila nahnilou komerční slupkou. Její nový Radiožurnál proto zatím nemá nic společného třeba s BBC, která dokázala veřejnoprávní podobu skloubit s komerční; působí spíš jako někdejší pořad Možná přijde i kouzelník: pokus o srandu, když to sranda vůbec není. Fakt, že o knihách teď mluví infantilní Halina Pawlowská, čehož se chytá většina kritiků, je vedlejší. Zvlášť, když do nás Radiožurnál za naše vlastní peníze pořád hustí Sandru.



Související články:

Andrej Halada: TACHECÍ Z KRABIČKY (Reflex online, 23. 1. 2008)
Jan Potůček: IVAN HOFFMAN ZNOVU V ÉTERU (Reflex online, 18. 1. 2008)
Jan Potůček: NOVÝ RÁÁÁDIOŽURNÁL (Reflex č. 2/2008)
Tomáš Feřtek: ZŮSTAŇTE S NIMI (Reflex online, 4. 1. 2008)
Jan Potůček: NOVÝ RÁÁÁDIOŽURNÁL (Reflex online, 13. 12. 2007)