Radši zrušit Dalíka

Radši zrušit Dalíka

Radši zrušit Dalíka

Premiér Mirek Topolánek nám chce zrušit zaměstnanecké stravenky. V rozpočtu je prý velká díra a zhruba miliarda, kterou tím ušetří, mu pomůže – teď nevím s čím. Miliarda v rozpočtu je jako desetikoruna v kapse; nic si za ni nekoupíte. Dejte ji jakémukoli ministrovi, a bude mít v rozpočtu ještě větší díru. Fakt je premiér tak hloupý a věří, že tomu věříme?


Ani se mi nechce spekulovat, že by to mohlo být tak, jak se to zdá být. Jistě: údajné podplácení poslance Kořistky, Topolánkovo terénní Volvo, snad i neplánovaná lyžovačka na svahu v Innsbrucku. Nad tím vším si umím představit vznášet se ducha premiérova poradce Marka Dalíka. To má styl, stejně jako pražský bar Bugsy´s, kam rád chodí. Ale zaměstnanecké stravenky, které původně měly z rozpočtu vypadnout už před půlrokem, ale nakonec tam zůstaly, protože někdo blízký Dalíkovi údajně zatlačil? Jestli to tak je, je Dalík něco jako Bůh: všude a nikde.
Čert vem vlastně stravenky, nikdo neumře hlady. Nejhorší na celé kauze je, že ukazuje, jak premiér kormidluje vládu: hůř než Titanic. Stravenky systémově nezrušil, když se dělal reformní rozpočet. Zruší je v momentě, když kolem něj vypukne aféra. Dost nerad to říkám, ale prozíravější je i Jiří Paroubek. Ten jakmile tuší průšvih, dopředu veřejně oznámí, že na něj někdo jiný chystá průšvih.
Hezkou roli hraje ve stravenkové kauze i kdysi sociálně demokratický poslanec Michal Pohanka, který se ještě nedávno chlubil tím, že i díky němu nám zůstanou dotované obědy. „Pokud je to spojené s touto kauzou a člověk je označován za agenta Sodexha (stravenkové firmy), tak už není možné za stravenky bojovat,“ řekl v HN. Nebudu k tomu nic dodávat. Jen řeknu, že místo stravenek by měl premiér konečně zrušit Dalíka.