Dám vám sám sebe

Dám vám sám sebe

Dám vám sám sebe

Prezident Václav Klaus je tak ušlechtilý. Protože už prý nechce snášet řeči o tom, že je zbabělý, věnuje nám debatu s Janem Švejnarem! Tedy debatu: bude s ním debatovat v senátním klubu ČSSD, což je trochu jako debata na ÚV KSČ. „Je to iracionální, ale stejně tam půjdu,“ řekl Klaus.


Je to iracionální. Ovšem pouze kvůli Klausovi. Kdyby se se Švejnarem utkal v televizi, což by bylo pro zemi s poměrně hustým rozšířením televizorů logické (ano, přestože o prezidentovi rozhodují zákonodárci), nemuselo to skončit trapným trucpodnikem na partajním poli. Tím ale Klausova ušlechtilost nekončí. „Já s ním nemohu diskutovat o tom, co bylo v roce 1992 nebo v roce 1994,“ prohlásil. „Na mé straně stojí osmnáct let, na druhé straně nestojí nic.“
Sakra, jen osmnáct? A co všechny ty roky obětování, co tady Klaus i s manželkou na rozdíl od někoho zůstali s námi, i když taky nemuseli? Amerika, Holandsko, Velká Británie, snad prý i Polsko - to vše bylo ve hře. Při něčem jako volba prezidenta by měla jít skromnost stranou. Problém je, že kdyby Klaus do normální debaty se Švejnarem šel, zjistil by, že s ním může diskutovat o tom, co bylo v roce 1992 nebo v roce 1994. A velmi detailně. Na to, že je jeho protikandidát přes třicet let jednou či oběma nohama v USA i zbytku světa, toho o Česku i Klausovi ví až moc.
A nejen to. Klaus by taky zjistil, že někdo dokáže celkem snadno rozbít jeho tvrdohlavou interpretaci polistopadových let, jejímž jedním důsledkem je mimo jiné i to, že o prezidentovi dodnes rozhodují komunisté. „Hledá se Antiklaus a to je špatně,“ postěžoval si Klaus. „Měl by se hledat někdo s jasným a pozitivním programem.“ Hezké. Zvlášť když je zatím jen on tím negativním.



Související články:

Anketa: MÁ SMYSL POŘÁDAT U NÁS PREZIDENTSKOU KAMPAŇ? (Reflex online, 14. 1. 2008)
Petr Holec: NEKOREKTNÍ? JEN HLOUPÝ (11. 1. 2008)
Andrej Halana: CHCI TAKY VOLIT. AŤ UŽ KOHOKOLI... (10. 1. 2008)