Nekorektní? Jen hloupý

Nekorektní? Jen hloupý

Nekorektní? Jen hloupý

Nejen politolog a blogger Bohumil Doležal píše, že prezidentské turné Jana Švejnara je zbytečné a dokonce i nekorektní, protože prezidenta nevolí lidé, ale zákonodárci. Hmm. Kdybych chtěl být korektní, řekl bych, že nejen Doležal je nekorektní. Ve skutečnosti je totiž jeho argument hloupý.


Ano, prezidenta dle ústavy - v politické praxi celkem legračním papíru, jak bohužel víme – doopravdy volí zákonodárci. No a co? Vyčetl snad Doležal v ústavě, že je proto prezidentem pouze zákonodárců, tedy 281 existencí často s pochybným charakterem? Že pouze zákonodárci mají právo vědět, co si myslí? Určitě ne. Český prezident je prezidentem nás všech – jak jen to je v případě české volby možné. Proto máme právě teď výsostné právo si ho vyslechnout. Dalších pět let od něj totiž uslyšíme převážně jiné věci, případně nic.
Se Švejnarem jsem byl ve Zlíně a v Kroměříži. Nejenže lidé v obou městech mají docela dost Václava Klause – a zdaleka nejen tady, jak ukazují poslední průzkumy veřejného mínění. V podstatě je uráží jeho tvrdohlavé a arogantní odmítání veřejné debaty se Švejnarem. Jejich argument je, že když chce mluvit jen se zákonodárci, ať taky čte své novoroční projevy jen zákonodárcům. Což je vlastně – zvlášť v případě Klause - skvělý nápad.
Nechci teď srovnávat Klause se Švejnarem. Druhý jmenovaný prostě jen zvolil jiný druh kampaně. Zatímco Klaus přesvědčuje volitele pouze za zavřenými dveřmi, Švejnar je přesvědčuje i veřejně přes jejich voliče. Prostě jen stejně jako Klaus ví, že zákonodárci v podstatě nevolí našeho prezidenta. Volí svou vlastní politickou budoucnost.



Související články:

Andrej Halada: CHCI TAKY VOLIT. AŤ UŽ KOHOKOLI... (Reflex online, 10. 1. 2008)