Legrace, ne?

Legrace, ne?

Legrace, ne?

Pokaždé, když vidím jako dnes v LN fotku exministra spravedlnosti Pavla Němce, bojím se číst. A vůbec ne kvůli dvanáctileté whisky, stotisícovému účtu za mobil či katarskému princi, jenž se nerad koupal sám: to je v podstatě legrace. Nakonec nevedl Němec liberální partaj? Jde o jeho současné aktivity - nyní např. v kauze Čunek.


Tedy: samozřejmě že nejde o Jiřího Čunka. Jde o Němcovo nové auto. Exministr si ho koupil někdy počátkem loňského roku a protože měl vždy vytříbený styl, jede ho projet do Brna. Tam na něj logicky padne samota. Zavolá místopředsedovi Nejvyššího soudu Pavlu Kučerovi, jestli se nechce připojit. Starý kamarád, vysmátý prošedivělý seladon s knírem, nemůže odmítnout: a kam jinam než do Ostravy? A když už jsme tady, co někam vytáhnout Zlatuši Andělovou, zdejší krajskou státní zástupkyní? Vždycky s ní byla legrace. A její podřízený dozoruje Čunkův případ, ne?
Snad. Ale jde přece o legraci, říká nyní Kučera. Jistě. Jedna věc vede k druhé. Praha, Brno, Ostrava. Nové auto. Nový asfaltový koberec před Ostravou. K Němcovu stylu si představuju Audi 6 se silnějším naftovým motorem. Jak víme, rád to občas rozjede, ale nerad utrácí – aspoň ze svého. Podle pásu fotek, kde jsou všichni tři zmínění vedle sebe, to vidím celkem živě: bar Bastilla ve Stodolní ulici. Trochu moc zakouřený, spíš pro starší. Můžete si tady ale trsnout na Michala Davida a nikdo se vám nebude smát. Moře legrace.
Ostatně jako vždy s Pavlem Němcem. Těžko nás něčím překvapí. Myslí ale něco podobného vážně místopředseda Nejvyššího soudu a krajská státní zástupkyně? I Stanislav Gross, svým způsobem taky právník, býval rafinovanější. Nebo aspoň dokud se nechal platit z našich peněz. Sakra: skoro přestávám věřit prezidentu Václavu Klausovi, že zažíváme nejlepší období v naší historii. Něco mi tady nesedí.