Guma v nás

Guma v nás

Guma v nás

Parkovné v Praze 2 „prý splnilo svůj účel, místní bez problému zaparkují,“ píše server Lidovky.cz. Aha. Jako zdejší téměř denní automobilový návštěvník jsem to pořád nechápal. Teď už ano: pár rezidentů parkuje přímo před svým domem, sousedící desítka se topí v autech a radnice dvojky vytáhla z lidí další prachy.


Jen pro pořádek: nejsem zastáncem zcela neregulované autodopravy, aspoň ne v Praze. Už její staří architekti i urbanisté museli být komunisté, takže nás spíš než ve vlastních autech, symbolu osobní svobody, viděli v tramvajích - původcích chřipky. Chápu proto jistá omezení v samém centru. To ale není případ dvojky. Její ulice nedávil provoz; prostě jste jen občas měli problém zaparkovat přímo na místě, chvíli jste museli hledat. Nakonec jste ale vždycky někde zaparkovali.
Nyní? Ulice se vyprázdnily, parkuje v nich jen pár rezidentů, kteří magistrátu odevzdali 700 korun. Plus někteří podnikatelé, které obrali o tisíce. S výjimkou pár beznadějně ucpaných koutků pro nemístní nemá nikdo jiný šanci: Jedete do nemocnice? Smůla. K holiči? Smůla. Nakoupit? Smůla. K příbuzným? Smůla. Chtěli byste za parkování i zaplatit? Smůla. Skoro všude modrá čára, ale žádný automat. Politici dvojky snad vyslyšeli prezidentova slova pronesená ze zadního sedadla jeho Audi A8, že bychom se neměli štítit MHD. Proč se ale rozhodli ze svého obvodu udělat Hodžovu bezautomobilovou Albánii, to vážně nevím.
Nevím, z jaké jsou strany, ale musí to být ještě horší komunisté než Vojtěch Filip. Zakázat lidem jezdit svobodně vlastním autem je projevem totalitního myšlení. V demokracii nemá město sloužit úředníkům ani lidé nemají sloužit městu. Město i úředníci mají sloužit lidem. To mimo jiné občas znamená i to, že ulice slouží autům. Klidně i zaparkovaným.