S úřady za zády

S úřady za zády

S úřady za zády

Je to jak zpráva z Velkého bratra: podle serveru aktuálně.cz se úřady rozhodly, že prozkoumají, jestli zpráva Jana Kubice, kterou loni před volbami někdo náhodou zapomněl na stole, neovlivnila volby. Proč? Jak? A jaké úřady? Nikdo neví. Dokonce ani Jiří Paroubek, jemuž při vyslovení Kubicova jména obvykle praská sako.

Je to jak zpráva z Velkého bratra: podle serveru Aktuálně.cz se úřady rozhodly, že prozkoumají, jestli zpráva Jana Kubice, kterou loni před volbami někdo náhodou zapomněl na stole, neovlivnila volby. Proč? Jak? A jaké úřady? Nikdo neví. Dokonce ani Jiří Paroubek, jemuž při vyslovení Kubicova jména obvykle praská sako.
Bude to muset být velmi erudovaný tým. Jen doufejme, že se nebude rekrutovat z řad policie, BIS, státního zastupitelství či kterékoli komory Parlamentu; umíte si pak představit ty přepisy telefonátů na erotické linky, výpisy z kreditek ze zahraničních studijních cest či náhlé podvečerní tiskovky? Copak nám nestačí Jiří Čunek a jeho výpisy? Což mě vede k otázce, odkud se tento tým vlastně bude rekrutovat. Změřit jakkoli relevantně důvody výsledků voleb neumíme ani během nich, natož po roce a půl. Lidé z příslušných agentur, kteří za to berou nemalé peníze, vždy mluví, jako když za něco berete nemalé peníze: sofistikovaně vaří z vody. Politici buď děkují sami sobě, nebo mluví o Únoru.
Skoro se začínám bát, že na mě před domem čeká dvojice tazatelů s psychologicky propracovaným seznamem otázek, samozřejmě z úřadů. Zatímco ten hodný se ptá, jestli bych volil ODS, i kdybych věděl, že Jiří Paroubek není pedofil, ale má jen rád blondýny kolem třiceti, ten zlý mě bere za ruku a náhle vykřikne: „Franta Mrázek!“ Upřímně nevím, co bych udělal. Snad bych vykřikl: „Mirek Šlouf!“
Tahle země začíná připomínat WC v silně havarijním stavu. Předseda vládní partaje si musí udělat personální audit, protože neví, jak coby poměrně nemajetný údržbář přišel k miliónům; z premiéra se stal podivín, co novinářům rozdává čokoládičky, a ještě se tomu směje; elitní policejní útvar, kterému tak říkáme, protože by měl být elitní, se hroutí, detektivy budou suplovat čerství absolventi práv. A úřady teď budou zkoumat výsledky loňských voleb.