Boží země

Boží země

Boží země

Taky se jako já ptáte, proč musíme měsíce zažívat antiklausovskou prezidentskou agónii, která z nejvyššího ústavního úřadu navždy udělala vesnický obchod s prošlými klobásami? Dlouho jsem si s tím lámal hlavu. Až jsem se v pondělí v HN dočetl, že z Václavského náměstí záhadně zmizel východ z metra.


Jak spolu tyto dvě věci souvisí? Zdánlivě samozřejmě nijak; naši prezidenti dávno MHD nejezdí, přestože nám Václav Klaus, jenž vyměnil Superb za A8, protože vzadu drncal, občas rád doporučí, abychom jí neopovrhovali. Přesto: snad jen v zemi, kde majitel domu na nejznámějším a dopravně i nejfrekventovanějším náměstí může prostě nechat zmizet východ z metra, je možné, aby nám politici denně představovali a hned zase nechali zmizet prezidentské kandidáty jako pohyblivé reklamní plakáty – a aby to mysleli fakt vážně! Nechám teď stranou rádoby prezidenty, jejich čerstvý hřbitov všichni známe. Mnohem lepší příběh je ten se zmizelým východem ze stanice Můstek trasy A na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice.
Krátce: Dopravní podnik (DP) východ před časem zrušil kvůli stavbě podzemních kolektorů, ovšem jen dočasně. Mezitím ale nový majitel rohového domu zjistil, že mu to tak vyhovuje; přízemní obchody v domě víc vyniknou v kontrastu s dlažbou než se schody do metra. Dohodl se proto s DP, že východ postaví kousek dál. Což samozřejmě dodnes neudělal, přestože v katastru nemovitostí východ stále figuruje. Podle HN považuje DP situaci za beznadějnou. Skoro jako Petr Pithart, Jiří Dientsbier, Václav Pačes, Jan Švejcar…