(Ne)odezírejte mi ze rtů

(Ne)odezírejte mi ze rtů

(Ne)odezírejte mi ze rtů

Podle Petra Koláře se do politiky vrátil s Čunkem, Janáčkovou a Neprašem rasismus. V článku Nahnědlá vlnka v LN píše: „V posledních týdnech se rasismus a xenofobie do politiky vrací. Ovšem mnohem nebezpečnějším způsobem. Vnášejí ho do ní totiž seriózní politici ze seriózních stran na základě seriózních argumentů řešení situace s nepřizpůsobivými občany.“ Fakt?


Zaprvé: neznám seriózního politika ze seriózní strany se seriózním argumentem. Posledním byl Stanislav Gross s upřímností – a podívejte. Zadruhé jde o politiku, showbyznys nejhorších herců. Musíme rozlišovat mezi slovy veřejnými a neveřejnými, jak nás obden učí třeba premiér, když mu z pusy vypadne prdel nebo kretén. Vsadím se, že na posledním setkání s Georgem Bushem mu Marek Dalík držel pusu. Nechci nijak obhajovat Čunka, Janáčkovou ani Nepraše. Jejich slovník mluví za jejich intelekt. V čem jsou ale jejich idiotská, neveřejně (s výjimkou Čunka) pronesená slova o Romech nebezpečnější než stejná idiotská, neveřejně pronesená slova o Romech, která běžně používá většina Čechů? V podstatě v ničem, dokud si z rasismu, což jistě není přestěhování notorických neplatičů, neudělají oficiální program. Vlastně je dobře, že je od nich v éře televizní politiky slyšíme. Aspoň jednou víme, co si myslí doopravdy.
Když už jsme u mediálního pokrytectví: úplně stejně jako Čunek, Janáčková nebo Nepraš mluví mimo vlastní diktafon i spousta novinářů, jen mají v médiích výhodu katů - a že o tom něco vím. Kdybyste tajně nahráli jejich soukromý hovor, nestačili by se divit, kolik politicky nekorektních slov na adresu Romů umí použít v jedné krátké větě. A to se stejně jako politici musí v práci denně kontrolovat. Jsou nebezpeční? O něco víc než politici.