Dejte lidem pokoj

Dejte lidem pokoj

Dejte lidem pokoj

Padesátka osobností všech oborů – nevyjímaje obvyklé podezřelé jako Jan Kačer, Věra Chytilová nebo Táňa Fischerová – píše nejvyšším ústavním činitelům včetně prezidenta, aby vláda vypsala v otázce amerického radaru referendum. „Já referendum prosazuji z toho důvodu, že lidé o tom radaru začnou diskutovat,“ vysvětlila v LN Fischerová.


Vznešená idea, podobně jako komunismus. Vlastně bych ji měl sám podporovat; neexistuje nic horšího, než když za lidi rozhoduje vláda. V jistých otázkách ale bohužel existuje ještě jedna horší věc: když na základě diskusí u piva za lidi rozhodují lidé. U prvního půllitru jde o zdraví, u druhého o rušení signálu Novy, po třetím máte na Václaváku Lidové milice.
Podle signatářů otevřeného dopisu je otázka radaru dokonce jednou z nejzávažnějších od politických změn v roce 1989. Svým způsobem ano. Po osmnácti letech se musíme zase jednou k něčemu postavit čelem. Na rozdíl od Listopadu ale nemáme zodpovědnost. Možná by pomohlo, kdyby Vlasta Parkanová a Honza Vyčítal vyrazili na Letnou. S Hutkovým Ježíškem to tady kdysi fungovalo, taky aniž bychom vlastně věděli, o co jde.
S referendem podle LN souhlasí i Václav Klaus. Na setkání s olomouckými občany měl prohlásit, že pokud strany o záměru věděly, měl se radar stát volebním tématem. Nevím, kdo mu tuto ideu podstrčil, doufám, že ne taky Petr Dimun. Jestli lze jakoukoli racionální diskusi o čemkoli znásilnit ještě pod úroveň hospody, pak jedině před volbami. Pamatujete Kubicovu zprávu či televizní duely Paroubek–Topolánek? Fuj–fuj. Představte si, že do toho přidáte americký radar. V neděli v poledne z něj začnou u Václava Moravce létat rakety na Írán.