Nechte zpívat Bacila

Nechte zpívat Bacila

Nechte zpívat Bacila

Václav Neckář vulgo Bacil si asi nezahraje na trutnovském festivalu. Organizátorům i návštěvníkům vadí, že měl devět let jako vedlejšák StB. „Mrzí mě to. Ale festival vznikl na undergroundových základech. Předcházely mu perzekuce, mlácení lidí, zavírání. Přijde nám na hlavu postavené, že by tady hráli lidé, kteří tyto věci podporovali a podíleli se na nich,“ řekl LN pořadatel Martin Věchet.


Snad rádoby zásadová, jinak ale zcela naivní slova. I tzv. underground hrál s režimem hru a po otevření pytlů se svazky StB se po Hejmech, Hošcích a Nohavicech dočkáme dalších undergroundových překvapení, stejně jako jsme se dočkali těch disidentských.
Upřímně řečeno – jako mnohem neuvěřitelnější zpráva než Neckářova spolupráce s StB mi přijde fakt, že by ještě dnes mohl být jednou z hlavních hvězd jakéhokoli hudebního festivalu, jehož publiku není pod šedesát nebo nad deset let, což bývá intelektuálně zhruba identická skupina. Notabene takového, který se pořád ještě hlásí k undergroundovým kořenům, což býval rock po česku. Pokud si ještě pamatuji, měl Neckář s undergroundem, dříve než měl začít pouštět zprávy o Martě Kubišové, společné jen kalhoty příliš úzké v rozkroku.
Nejlepší na tom celém je, že pořadatelé chtějí dát Neckářovi ještě šanci, aby vysvětlil, za jakých okolností s StB spolupracoval. Kdyby se ukázalo, že ho skřípli moc, může zazpívat, tentokrát míněno doopravdy. Každý máme svou hranici, byli práskači a práskači. Představuji si to asi takhle: „Ahoj lidi, jak se máte? Byli na mě moc oškliví, tak jsem jim devět let zpíval. Teď zazpívám i vám.“