Hlavně zábavu

Hlavně zábavu

Hlavně zábavu

Po magistrále a olympiádě má Praha další skvělý nápad: v Troji, jednom z posledních míst ušetřených betonu, asfaltu a zvůle politiků, vznikne do roku 2010 zábavní park, obdoba vídeňského Prátru. „Chceme, aby se Troja stala místem, kam budou jezdit na víkend rodiny s dětmi,“ řekl LN radní pro kulturu a památky Milan Richter. Jako by jim nestačily fast foody s koutky na odložení dětí v periferních nákupních centrech.


Abychom se mohli v Troji všichni doopravdy bavit, postaví zde pražští urbanisté hotely, parkoviště a silnice. Ideou prý je zábavou propojit holešovické Výstaviště, Stromovku, barokní zámeček a Císařský ostrov. Tomu říkám multikulturní vize! Skoro za ní cítím firmu s přebytkem stavebních kapacit a správnými politickými kontakty. Nebo to byl jeden magistrátní výlet do Prátru placený developerem? Jen se obávám, aby se velká zábava nezvrtla v ještě větší otravu. Z poslední podobné vize, spojující Holešovice s Muzeem a Pankrácí, totiž vznikla magistrála, ne právě oddechové místo. Dodnes nevíme, jak odsud všechen beton a asfalt odvézt a město znovu spojit.
Možná se měl jet s primátorem do Himalájí vydýchat i zbytek magistrátu. Proč kvůli rodinné zábavě ničit ještě Troju, když nedaleké rozlehlé Výstaviště, určené právě jí, zeje prázdnotou? Navíc tady už je silnice, parkoviště i hotely. Jestli pražští radní cítí urgentní potřebu něco organizovat a nechtějí si špinit ruce třeba taxislužbou, měli by začít i skončit na Výstavišti; vymést odsud rodinu Kočků i s prvomájovými komunisty, kteří nemají ani v demokracii žádné právo znečišťovat vzduch svými nedemokratickými pšouky, a oživit zdejší víkendové atrakce - čímž samozřejmě nemyslím partajní sjezdy. A druhý břeh řeky proboha nechat tak, jak je. Bez nich je tady nejlepší zábava.