Trochu vykouřená hlava

Trochu vykouřená hlava

Trochu vykouřená hlava

Jakub Horák, tentokrát jako producent (idiotských článků?), jindy novinář, spisovatel, reklamní manažer a cokoli, co ho napadne, v LN píše, že kritici kouření v barech nechápou jejich funkci: „Do baru se chodí lidé opít. Jdou se tam intoxikovat – alkoholem, cigaretami, hlasitou hudbou a parfémy holek. Teprve tehdy začínají z lidí padat jejich názory.“ Jeden vypadl i z Horáka - a zatraceně nešlo o holčičí parfém.


Nemám žádný problém s intoxikací jakéhokoli druhu, kromě stupidity. I intoxikace má ale zůstat výsostně soukromou věcí, nikdo nemá právo intoxikovat jiné proti jejich vůli, viz politici společnost, kuřáci nekuřáky a Horák čtenáře. Kvůli intoxikaci podle něj dokonce majitelé své bary otevřeli. Zajímavá ekonomická teorie! Myslel jsem, že je otevřeli kvůli zisku a intoxikované názory hostů berou jako nutné zlo živobytí. Problém s cigaretami - na rozdíl od alkoholu nebo parfému holek – je, že škodlivě intoxikují i ty, kteří si přejí, aby z nich žádné nikotinem intoxikované názory nepadaly. „Pokud někdo nemá rád cigarety a alkohol, ať do baru nechodí. Pokud někdo nesouhlasí s prostitucí, ať nechodí do bordelu,“ argumentuje Horák.
Pokud někdo nechápe rozdíl mezi konzumací alkoholu a cigaret, neměl by zkoušet psát. Ale možná by si měl Horák do bordelu zajít. Ve svém zralém věku by zjistil, jaký je mezi ním a barem rozdíl. Jediný smysl prvního je utratit peníze za holku, již nikdo neintoxikovaný nechce; jediný smysl druhého nejsou cigarety, přestože k němu patří. Vzato striktně demokraticky nekouří většina lidí, takže to jsou kuřáci, kdo se má ve společnosti podřizovat nekuřákům. Když to v politice zatím dokázal i Jiří Paroubek, dokáží to i oni. Nemusíme mít hned nekuřácké bary, už kvůli Horákovi a jeho článkům. Jejich majitelé by ale měli zajistit, aby z nich každý nekuřák mohl odejít intoxikovaný pouze alkoholem, hlasitou hudbou a parfémy holek.