Dejte nám čísla

Podle Centra pro veřejné mínění je 68 procent Čechů proti americké radarové základně. Čtu to ze všech stran a pořád nevím, co to znamená. Že je proti základně i 68 procent Jiřího Paroubka? Nebo že si 32 procent Čechů myslí, že by i v Brdech měli aspoň něco mít? Podobným zprávám se lze smát, ovšem dokud se jich nechytnou politici.


V souvislosti s radarem média přidávají i další údaj: 77 procent lidí chce referendum, oblíbený argument všech populistů, humanistů, anarchistů i profesionálních cvoků přiživujících se na každé mediální bublině. Nemyslím, že je to dobrý nápad. V posledním referendu, loňských sněmovních volbách, kde voliči měli mnohem víc informací než o radaru, jich dala polovina hlas ČSSD a KSČM, čímž ze správy téhle země udělali největší svinčík v její demokratické historii. Nakonec jaká je relevance údaje 68 procent lidí proti radaru? Stejná jako fakt, že je Vlasta Parkanová nejpopulárnějším politikem. Pardon: která Vlasta? Zeptejte se kohokoli, jestli chce na zahradě vojenský radar; pak se ho zeptejte, jestli ví, co to vojenský radar je; nakonec se zeptejte Paroubka: třikrát dostanete stejnou odpověď.
Nebezpečí veřejných výzkumů, z nichž se v médiích stává mánie, spočívá v tom, že se místo informace stávají politickým hybatelem. Pamatujete ještě na obskurní stranu Důchodci za životní jistoty? Výzkumy jí ve volbách dávaly až 12 procent, přestože neměla ani politický program. Všechny politiky přinutily nějak reagovat, těsně před volbami velmi manipulativní věc. Strana se nakonec samozřejmě nedostala ani do sněmovny, šlo o mediální fikci. Stejně by mě ale zajímalo, jaké paprsky radar doopravdy vysílá. Někde jsem četl, že je možné se v jeho blízkosti celoročně opalovat.