Za lepší charakter

Vojtěch Filip, předseda komunistů a za komunistů udavač, je legrační člověk. A nejen zjevem zlého dítěte, ale i intelektuálně – zvlášť když přemýšlí nahlas. Jako třeba v posledních Otázkách Václava Moravce. Zde prohlásil, že si vezme příklad z první republiky a předloží ve sněmovně ústavní zákon proti politickému přeběhlictví, trestaného ztrátou mandátu.


Celkem Filipovi rozumím. Kvůli absenci dvou poslanců ČSSD při hlasování o důvěře vládě je stále pouze místopředsedou sněmovny, zatímco za premiérování Jiřího Paroubka, které by se opřelo o přeběhlíky z pravice či SZ, mohl dělat vicepremiéra, řekněme pro vyrovnání se s minulostí. Podle Filipa má zákon zlepšit politickou kulturu a zabránit „zaprodání volebního programu“, kdy si poslanec přečte během volebního období program vlastní partaje, zhrozí se a dle svědomí hlasuje proti.
Zaprodání volebního programu a jeho dokazování je zajímavá věc, vezmeme-li v úvahu orální schopnosti mnohých našich poslanců. A zvlášť uvědomíme-li si, že zhruba dvě stě jich zaprodává vlastní program v momentě, kdy se stávají poslanci. Od té doby totiž pro ně volební program přestává zpravidla existovat. A to ani nemluvím o tom, jak kvalifikovat situaci, kdy výzkum veřejného mínění ideologicky změní během volebního období názor předsedy partaje, pro lepší představu řekněme ČSSD, zatímco někteří poslanci zůstanou ideologicky konzistentní. Kdo je zrádce potom?
Nejlepší na tom je, že zhruba půlroku po volbách, tedy celé své tzv. vítězné období (bez nás si ani ruce neumyjí), Paroubek sliboval, že pro svou socialisticko-komunistickou vládu získá někoho z opozice, třeba i ODS. Snad by mu to i vyšlo, kdyby ho ODS nepředběhla. Pokud si dobře vzpomínám, tehdy o žádných přeběhlících nemluvil. Dnes už je s Filipem.