Švestky v hlavě

„Nesu panu prezidentovi švestičky z naší zahrádky,“ komentoval Mirek Topolánek svou nikdo neví už kolikátou cestu na Hrad. Konečně se i on zbavil letní křeče a začal vše brát s ostravským nadhledem, podobně jako ostravskou klobásu. Soudě podle dosavadních výsledků sestavování vlády jsou švestičky tajný kód pro slivovici. Nikdo střízlivý totiž nemůže předpokládat, že budeme něco podobného brát vážně. Hanbou se určitě kroutí i Topolánkův dvorní dodavatel vtipů Marek Dalík, a ten snese hodně.


Takže kde jsme po půlroce od voleb? Obtížná otázka. Politici se totiž uchýlili k verbálním podpásovkám, jimž často nerozumějí ani oni sami. Dle poslední hantýrky hlavních hráčů jsme se prý propracovali k debatám o půdorysu, což je skvělá zpráva! Bohužel nikdo neví čeho. Nového bytu Paroubkova syna? Jen džoukuju. Od Topolánka teď aspoň víme, že na onen půdorys něco nejspíš dosedne „v termínu spíš předmikulášském než potříkrálovém.“ Nikdo ovšem neví, co. Václav Klaus byl z této ne-zprávy dokonce tak nadšený, že vyzval novináře, aby si ji zapamatovali. Pamatovat si ji prý bude i on, což za něj výjimečně neřekl Ladislav Jakl!
Nejdůležitějším výsledkem jednání politických hlavounů tak zatím zůstává, že k volebním urnám zřejmě předčasné půjdeme v roce 2009. Upřímně: když jsem viděl Topolánkův obličej, málem jsem čekal rok 2010, tedy – bingo! – rok regulérních voleb. V tomto případě cítím dvě flašky švestiček ze zahrádky. I když: na tohle jsou i švestičky krátké.