Zrada! Fakt?

A je to: prezident Václav Klaus se rozhodl, že totálně zničí Mirka Topolánka, jenž začal ze zoufalství z Jiřího Paroubka mluvit o salámu. Po dnech přemýšlení ho znovu pověřil sestavením vlády, které se u nás začalo podobat pivnímu maratónu; všem je šoufl. A skoro všichni tvrdí, že jakákoli forma velké koalice, jediná šance na vládu se sněmovní většinou, je podvod. Naopak.


Pokud jde o podvody, na nichž politika obvykle stojí, jde aspoň o podvod – kromě nových voleb - ze všech nejmenší. Jak totiž napověděly volby, lidé si to přejí. A nevěřte výzkumům veřejného mínění, z nichž velká koalice nevychází nejlíp. V nich se nevolí. Podle Topolánka by prý ODS zradila své voliče. Jako jeden z nich můžu říct, že o nic víc než Topolánek svou manželku. Ušili jsme si zemi s poměrným zastoupením, a to určitou zradu na voličích vyžaduje z principu. Viz předchozí vlády, pravicové či levicové: vždycky když o něco šlo, byla politická zrada až první na řadě. Kdybych chtěl být vtipný, řekl bych, že občas prostě musíte do postele i s Lucií Talmanovou. Za současného rozložení sil je velká koalice i opoziční smlouva menší podvod než koalice ODS, KDU-ČSL a SZ opírající se o libozvůli bloku ČSSD a KSČM. A lepší rozkládat ČSSD směrem doprava než opačným směrem.
K argumentu novinářů, strážců morálky a pořádku, podle nichž nahrává velká koalice klientelismu a změně volebního systému v neprospěch malých stran, tedy demokracie: jaký je rozdíl mezi klientelismem koalice ČSSD, KDU-ČSL, US-DEU a koalice ODS s ČSSD? Snad jediný, pozitivní: Jaroslav Tvrdík už asi nikdy nebude šéfem ČSA, ty totiž kvůli němu možná zkrachují. A změna volebního systému? Když tak pozoruji chování KDU-ČSL i SZ, jež jsou v posledních měsících vždy velmi konstruktivní, když jde o vládu s jejich účastí, neřekl bych, že by menší selekce demokracii jakkoli uškodila.