Já, lepší Paroubek

Museli jsme čekat tak dlouho, až jsem málem zapomněl státnicky pozdviženou paži, jazyk v koutku úst i slovo lid, při kterém automaticky hledám mávátko a jedu do průvodu na Letnou. Jiří Paroubek byl opět v Otázkách Václava Moravce. A jaká osobnostní proměna! Žádné granáty jako obvykle, pro ČSSD to totiž nebyl nejlepší týden: téměř jeden zatčený na jeden den...

Museli jsme čekat tak dlouho, až jsem málem zapomněl státnicky pozdviženou paži, jazyk v koutku úst i slovo lid, při kterém automaticky hledám mávátko a jedu do průvodu na Letnou. Jiří Paroubek byl opět v Otázkách Václava Moravce. A jaká osobnostní proměna! Žádné granáty jako obvykle, pro ČSSD to totiž nebyl nejlepší týden: téměř jeden zatčený na jeden den. Do studia proto usedl polepšený člověk, který na okamžik přidusil své ego a slíbil, že nebude překážet. Nepřekážel devět minut.
„Já odejdu a nebudu překážet,“ nabídl Paroubek doslova Mirku Topolánkovi. Samozřejmě tím myslel, že jako odejde. Tedy že jako nebude překážet při formování velké koalice s ODS, jíž nikdo nechce. I proto zůstane předsedou ČSSD a kvůli blahu nás všech se spokojí s jinou ústavní funkcí, než je premiér. Velmi velkorysé. Možná bychom pro něj měli nějakou vymyslet, mohl by klidně být pozorovatelem našeho fotbalového týmu na Slovensku. Paroubek samozřejmě chce překážet i dál – nejlépe ve Strakově akademii. Nabídka k velké koalici, v jejímž čele jako nebude, bude ji ale za ČSSD řídit, je jen další ukázkou toho, jak si expremiér představuje politiku: jako řízek, jehož ošizenou váhu dorovnáte strouhankou. A neptejte se mě, kde se to naučil.
Žádný lepší Paroubek neexistuje, jako neexistuje lepší Gross, jak určitě začínají tušit i naivnější voliči za stopadesátým kilometrem D1. Od desáté minuty Otázek to opět byl starý špatný granátník, jenž kvůli své chorobné touze po moci zablokuje jakékoli politické řešení, v němž nebude on premiérem. Jen si říkám, jaké straně bude šéfovat v předčasných parlamentních volbách. Jestli se bude muset i dál distancovat od několika spolustraníků týdně, půjde do voleb sám za sebe. Což ovšem není v jeho případě vůbec nic nového.