Pravda nebo lež?

Není snadné dočíst se v těchto dnech v novinách cokoli povzbuzujícího. Mirek Topolánek si plete prohru s výhrou, Libor Ambrozek našel Boha mezi komunisty a Jiří Paroubek praskne ještě dřív, než ho prezident nepověří druhým pokusem sestavit vládu. Jedna dobrá zpráva tady ale přece je. Šéf Google, Eric Schmidt, oznámil všem politikům světa, že se už brzy probudí do zcela nové reality pravdy. Internet bude automaticky konfrontovat jejich prohlášení s fakty.


Podle Schmidta se dočkáme do pěti let webového softwaru, takzvaného „proroka pravdy“. Ten na rozdíl od televize zjistí okamžitě po zadání některé z denních televizních lží vydávaných večer za pravdu – „skutečnou“ pravdu. Už se nemůžu dočkat. Představuji si například, jak zadám počet nových kilometrů metra, jimiž se ve volební kampani zaštiťuje pražský primátor Pavel Bém, a na obrazovce mi vyjede o nulu menší číslo. Nebo jak vepíšu heslo Petry Buzkové o více penězích na silnice a vyjede mi…. Že Petra Buzková z politiky dávno odešla kvůli advokacii a primátorkou vůbec být nechce, protože všeho s mírou. Tomu říkám SLUŽBA veřejnosti! Ne jako prohlášení tiskového odboru, že na základě usnesení dle rozhodnutí na základě usnesení ze dne…. K čertu s tím.
Trochu morbidní představa? Jistě. A nejen pro politiky. Představuji si i sám sebe, co si za pět let počnu u počítače s pravdomluvným Jiřím Paroubkem, který se polepšený právě vrátil z politického pekla. Skončím u první věty. Nebo Vlastimil Tlustý a jeho nadsazené inzeráty za naše peníze o našem dluhu. Nikdo mu je ani nevytiskne. A co teprve takový bratr Miroslav Kalousek? Ježíš! Ještě že aspoň ten ční vysoko nad všemi proroky pravdy.