Dvakrát ne Paroubkovi!

Zřejmě v souvislosti s dnešním hlasováním o důvěře vládě ODS dostal včera komentátor LN Martin Zvěřina nápad. Ve svém komentáři Dejte šanci i Paroubkovi píše: „Prezident by jej měl pověřit sestavením vlády nejenom proto, že by to odpovídalo topolánkovské férovosti, ale i proto, aby se ukázalo, zda je Paroubek politik velkého formátu, kšeftař, nebo pouhý tlučhuba. Prezidentova případná politika zadržování neslibuje nic jiného než třetí pokus pro Paroubka.“


Nevím, kde Zvěřina pobýval poslední rok a půl, kdy Paroubek pobýval stranickým nedopatřením ve Strakově akademii. Doufám, že ne zamčený na WC v redakci. Protože já jsem bohužel většinu tohoto času strávil v zemi, jíž Paroubek vládl svými velkými slovy, které podpíralo pouze ještě větší ego. Že dokáže být politik velkého formátu, kšeftař i pouhý tlučhuba, ukázal už tehdy; velkého formátu v případě velikost obleku. Kšeftař v případě vládnutí. A tlučhuba ve všem dohromady. I proto mu nyní nemusíme dávat žádnou další šanci. Přestože skončil ve volbách druhý a přestože, jak sám tvrdí, má k dispozici 101 hlasů. Jak ho znám, určitě se počítal dvakrát. O komunistech ani nemluvě.
Politika nemusí být spravedlivá. I když jde o protimluv, měla by především být prospěšná voličům. Prezident by proto měl nyní dát většině Moravy šanci, jak odčinit svůj červnový volební omyl, a druhým pokusem jmenovat v zájmu nás všech někoho jiného. A pokud jde o třetí pokus, který má v rukou předseda sněmovny: neslíbil snad při svém zvolení sociální demokrat Miloslav Vlček, že se před třetím pokusem vrátí do lavic pro obyčejné poslance? Tomu říkám projev formátu, i když nijak velkého. Paroubka k tomu nepotřebujeme.