Spokojený jako Rocco

Sobotní LN otiskly Dopis Jiřímu Paroubkovi. Jeho bývalý nadřízený z firmy Obuv Praha Přemysl Skála v něm mimo jiné píše: „Vybavuji si tvé sklony k autoritářství, schopnost veškerou odpovědnost za vlastní chyby svalovat na podřízené, neschopnost slyšet i jiný než vlastní názor a tvůj zvučný baryton, kterým ses snažil překřikovat oponenty.“ Jestli není Přemysl Skála pseudonym kmenového komentátora, měly by jej LN udělat komentátorem nyní. Nikdo totiž zatím nepopsal expremiéra lépe.


Pamatujete ještě na jeho baryton, kterým udělal z poledního televizního formátu, jemuž jsme do té doby říkali politická debata, kakofonní žumpu? Chudák moderátor Václav Moravec se dodnes bojí volit! Nebo na zametení se stranickými oponenty? A jak svaloval vinu za korupci v ČSSD na ODS? Skála jen přenesl Paroubka formovaného normalizací do současné doby formované výzkumy preferencí, jíž máme občas tendenci říkat demokracie, protože v demokraticky zvoleném parlamentu sedí i bývalý agent a bachař, co rozdával disidentům samovazby. Pokud nepočítám pár desítek kil navíc, nezměnil se Paroubek ani o píď: stejná nafouknutá bublina chorobně toužící po moci.
Ostatně jak dokazuje jeho reakce v pondělních LN, Dopis (nejen) Přemyslu Skálovi, v níž sám sebe koupe ve vlastních úspěších, především volebním výsledku. „Že bych lidi oklamal či uhranul, to se u jednoho a tři čtvrtě milionu lidí nedá předpokládat. Lidé nejsou hloupí a vidí konkrétní výsledky. A tak je tomu i v mém případě.“ Skoro mám nutkání Paroubka podezřívat, že to na rozdíl od tisíců novinových článků doopravdy napsal sám. Protože lidi jsou hloupí – a teď nemyslím jen jeho moravské voliče. Podívejte, kolik jich i v Praze oklamal či uhranul Klement Gottwald a Vladko z VyVolených. Oba taky jen všechny překřičeli.