Hrnec na ČT

Ministr kultury Vítězslav Jandák má nápad. Podíval se na ČT, uviděl v ní sám sebe a zjistil, že některé pořady škodí zdraví. Proto by podle něj měla na program veřejnoprávní ČT dohlížet komise, jež by posuzovala, co můžeme a nemůžeme vidět. „Buď je televize soukromá, nebo státní. Ne že by to byla televize, která vysílá to, co si stát nebo současná vláda přeje, ale neměla by to být skupina lidí, kteří si dělají prostřednictvím zpravodajství...

svou někdy zvláštní a chaotickou politiku,“ vysvětlil svou ideu Jandák, považující veřejnoprávní televizi za protimluv.
Pominu, že největším protimluvem v jakékoli kultivované zemi západně od karlínského viaduktu je spojení Jandáka s jakoukoli ministerskou židlí, jež nemá sedět jak víte co. Zakázal jsem si z něj dělat legraci, je to příliš levné. Veřejnoprávnost či programová nezávadnost ČT může být jistě velmi diskutabilní, kdykoli se po obrazovce prohání například buldoček Eda Haliny Pawlowské, stejně jako jeho panička. Komisí, ovšem ne tou Jandákovou, by velmi pravděpodobně neprolezl ani Karel Šíp, jehož musí někdo na Kavčích horách pořád víc než milovat. Mnohé nedělní inscenace neboli původní dramatickou tvorbu, v nichž mnozí autoři také popouštějí svou fantazii víc, než je zdravé, radši nebudu ani jmenovat. Musel bych sbalit spacák, zabarikádovat se na Kavkách a na dlouho rezignovat na osobní hygienu.
Jandákovi možná uniklo, že ČT už není státní jako dřív, jak by si to on, jeho boss a většina vládních i opozičních politiků velmi přáli, protože pak by i zpravodajství a publicistika vypadaly k jejich obrazu. Striktně vzato by veřejnoprávní ČT, zákonem spoutaná vyvážeností, objektivitou a radou, měla dělat zcela chaotickou politiku, když už má reprezentovat názory všech majitelů televizoru či účtu za elektřinu – tedy zhruba každého bez ohledu na jeho mentální rozpoložení, včetně sympatizantů lidoveckého poslance Jiřího Karase. Když už jsme ale u nejrůznějších mediálních komisí, které v naší politice přicházejí po šestnácti letech znovu do módy, mám taky nápad: co takhle komise dohlížející na to, že každý politik, jenž veřejně vysloví slovo komise, ihned přijde o imunitu?