Korupce za korupci

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus je odjakživa muž břitkého vtipu a civilizovaného stylu. Ostatně proto je členem ČSSD. Pamatujete si ještě vtip o velkých prsou a velkých rukou, co se mají navzájem rády? Ano, autorem nebyl nikdo jiný než Kraus, jenž tehdy mluvil o své stranické kolegyni Petře Buzkové. Nejdéle sloužící poslanec, jenž pravděpodobně přežije všechny režimy a jehož si pracovně navždy budeme pamatovat právě kvůli smyslu pro humor, nyní přichází s dalším vtipem. Jak řekl BBC, měli by i novináři podávat majetková přiznání, neboť i tato profese prý budí zdání korupčního prostředí.


Nevím, jestli mám o něčem podobném vůbec psát, někdo s vytříbeným intelektem typu Krause by mě mohl snadno obvinit ze střetu zájmů. Kraus má navíc výjimečně pravdu. Novinářská profese zdání korupce jen nebudí, ale do určité míry zkorumpovaná doopravdy je. Bohužel ale pouze male česky, takže jako úplatek, že do pětiřádkového článku šestkrát propašujete jméno automobilky, nedostanete ani příslušné auto, nýbrž dárkový balíček obsahující sedm tužek s logem výrobce plus otvírák na lahváče. Žádné terno. A konto vám příliš nevylepší ani „pracovní“ výlet na Mallorku, kam s vámi příslušná firma pošle i tým delegátek.
Podobné prohřešky, jež se v českých médiích s mizivými platy novinářů jistě dějí velmi často, neodhalí žádné majetkové přiznání. Odhalit je má vedení příslušného média. Navíc novináři nejsou volení či ústavní činitelé placení z daní občanů (kromě veřejnoprávních médií), na něž zakladatelé demokracie s něčím podobným pamatovali kvůli čistotě úmyslů při tvorbě legislativy. Tedy jestli něco takového může v praxi kdy existovat.
Mimochodem Kraus, jak ho znám, má určitě na mysli jinou korupci - politickou. Obává se, že všechny miliardové průšvihy jeho strany vyrábějí za miliardové úplatky novináři. I tady bych byl k majetkovým přiznáním velmi skeptický. Určité procento politických kauz může mít v pozadí korupci – stejně jako deficit intelektu – novinářů. Ani tady ovšem nejde – na rozdíl od poslanců sedících např. v dozorčích radách podniků - o částky či propriety, které vás majetkově přiblíží třeba k našim – politikům! Jestli tady chce Michal Kraus skutečně něco udělat s korupcí, může zapomenout na majetková přiznání novinářů. Sedě na vysokém postu ČSSD, může hned začít kolem sebe.