ČSSD: Lidé lidem

Už když ČSSD před časem zoufale sáhla po Jiřím Paroubkovi jako náhradním premiérovi po nešťastném Stanislavu Grossovi, protože nikomu nevadil, tušil jsem, že exnáměstek RAJe vnese do vládnutí trochu víc vědy než jeho předchůdce. Udržovat v chodu komunistické hospody či léta neplatit nájem za vlastní byt totiž opravdu vyžaduje určitou vědeckou metodu. Člověk nemůže být úplně – blbý.

Už když ČSSD před časem zoufale sáhla po Jiřím Paroubkovi jako náhradním premiérovi po nešťastném Stanislavu Grossovi, protože nikomu nevadil, tušil jsem, že exnáměstek RAJe vnese do vládnutí trochu víc vědy než jeho předchůdce. Udržovat v chodu komunistické hospody či léta neplatit nájem za vlastní byt totiž opravdu vyžaduje určitou vědeckou metodu. Člověk nemůže být úplně – blbý. Takže po Valtru Komárkovi, jenž nedávno spočítal vše na padesát let dopředu (doufejme, že se někde nepřekoukl jako Fidel Castro), jako premiérském ekonomickém poradci a výběru stranického lídra pro nadcházející parlamentní volby dle žebříčku popularity, tu máme další vědecký počin: volební program ČSSD nevzejde ze stranických idejí (pravda – taky dobře), ale – bingo! - z průzkumu veřejného mínění. „Během podzimu bude na základě výzkumů veřejného mínění možné vymezit, která tři čtyři témata budeme rozvíjet,“ prohlásil Paroubek v MfD.
God save nás všechny! A včetně těch, jejichž tři čtyři témata bude ČSSD rozvíjet. Momentální politika dle výzkumů veřejného mínění jistě není ničím novým, nakonec její substancí často bývají jen líbivá slova. I většina politiků dávno zjistila, že politika je příliš špinavé a iracionální řemeslo, než aby ho ještě víc špinili svými myšlenkami. Přece jen lze ale ve volebních programech světových politických partají (na západ od nás!) vystopovat určité pokusy o racionální ideje, jdoucí často proti momentálním iracionálním náladám veřejnosti. Podívejme například na německého kancléře a jeho velmi potřebný a ještě více nepopulární reformní balíček Hartz IV. Ejhle, scheisse! Od října už zřejmě nebude kancléřem.
Jiří Paroubek, věren stylu komunistického náměstkování, samozřejmě nevládne proto, aby aspoň nic nezhoršil, ale aby prostě co nejdéle vládl. Za každou cenu. Strach z potřebných socioekonomických reforem nejdřív vědecky podepřel Komárkovým výpočtem jejich nepotřebnosti, při němž se i v partajní laboratoři muselo dost čoudit. To samé mu nyní ještě stvrdí ve výzkumu veřejného mínění hloupější voliči ČSSD. Před volbami tak bude možná rozvíjet témata státem garantované levnější popovické desítky, pracovní doby od 6 do 2:30 a povinnosti nosit na pracovišti polyesterový pracovní plášť. To jsou tři lepší. Čtvrtým může být koalice s KSČM a následné zrušení voleb. I voliči totiž dokáží být pěkné - víte co.