Politika dlouhých keců

Soudě podle mediální hysterie posledních dnů se v naší politice chystá něco hodně ošklivého. Politici snad přestanou lhát, napadlo mě málem... Protože: například Jaromír Slomek, jenž si se slovy obvykle příliš nehraje, tentokrát v Lidových novinách úplně čaroval. Tři slova – a čtyřicet plných řádků!

Soudě podle mediální hysterie posledních dnů se v naší politice chystá něco hodně ošklivého. Politici snad přestanou lhát, napadlo mě málem... Protože: například Jaromír Slomek, jenž si se slovy obvykle příliš nehraje, tentokrát v Lidových novinách úplně čaroval. Tři slova – a čtyřicet plných řádků! Moderátor Sedmičky na Nově, Martin Veselovský, nasadil neobvykle hrdelní hlas, když se ptal Miroslavy Němcové z ODS, jak to předseda partaje vlastně myslel, když…. Miroslava Němcová, vládnoucí svým obvyklým uklidňujícím hlasem, při odpovědi téměř brečela. Dokonce i moderátor hlavních večerních zpráv ČT, Bohumil Klepetko, vypadal, že Ivetě Toušlové řekne pod stolem něco hodně zlobivého...
A proč to všechno? Předseda ODS Mirek Topolánek jen - jako obvykle - zapátral ve svých ne-vědomostech a prohlásil, že v případě volebního vítězství jeho partaje čeká státní správu noc dlouhých nožů. Sláva, konečně! zaradoval jsem se. Moment. Ještě ne. Topolánek zase jen nevěděl, o čem mluví. Při opravdové noci dlouhých nožů, kdy si mezi sebou v roce 1934 vyřizovala účty nacistická NSDAP (SS v podstatě zlikvidovala SA), totiž šlo o čistku ve vlastních řadách, což by naší prohnilé politice určitě jen prospělo.
Představte si například, kdyby Mirek Topolánek odvolal ze všech dozorčích rad vlastní partajní papaláše, kteří tam za nic pobírají i přes milión korun ročně, o dosadil tam – nejlíp třeba nikoho. Protože většina podobných postů jsou jen politické trafiky a úlitby, za které by se politici, kdyby to ještě dokázali, měli stydět. A víme, že „kule“, jak sám s oblibou říká, by na to Topolánek měl. Je přece z Ostravy. Nebo možná „kulky“. Protože nic takového nikdy neudělá. Stejně jako všichni ostatní politici jen kecá. Bohužel.
Takže proč ta mediální hysterie a zoufalé dementování Topolánkovy historické neznalosti z vlastních řad? Plošná noc dlouhých nožů (dobře: nemuselo by se při ní tentokrát vraždit) by byla pro naší politiku ta nejlepší zpráva.