Sloužíme sobě

Radši bych ani neměl tenhle sloupek psát, jestli nechci skončit ve vězení za populismus. Tak totiž poslanci, stále si pletoucí službu se sebeslužbou, zdůvodnili, proč si zase (sakra! nikdo už nevíme pokolikáté) odmítli sebrat ostudné výhody, jichž je tolik, že si vyťukáváním všech ani nebudu ničit prsty: letenky na víkendovou cestu domů, 2,5 vyšší diety než obyčejní (rozuměj my) lidé, 30 000 korun měsíčně na dopravu pro mimopražské, 6 000 korun na telefony, 8 100 korun měsíčně na stravu a reprezentaci (soudě podle vzhledu většiny našich zákonodárců musí jít plných 8 100 na stravu)…

Auuu! Jediné, co si nakonec sebrali, je dublování cestovních nákladů, takže si – z hlediska soudného člověka - vlastně nesebrali vůbec nic. Prostě si teď jen budou muset vybrat, jestli si ponechají plné cestovní náhrady, nebo kartu na benzín. Opravdu krutý trest.
„V České republice musí existovat určitá solidarita s poslanci, kteří to mají do práce nekonečně déle než ostatní. Pro nás je důležitá otázka času,“ vysvětlil v LN své hlasování proti návrhu Miroslava Kalouska například sociálnědemokratický poslanec Antonín Macháček. Samozřejmě! Každý, kdo se kdy aspoň na okamžik zabýval prací našeho parlamentu, ví, že otázka času je pro zákonodárce skutečně klíčová. Často nestačí za celé odpoledne ani stisknout správné tlačítko. Přinejmenším teď rok před volbami víme, proč se náš sociálně demokratický premiér Jiří Paroubek tak potí, když v televizi mluví o solidaritě. A nejen Rocco. V neděli se předseda ODS Mirek Topolánek tvářil přesně jako Mirek Topolánek, když v televizi vysvětloval, proč proti návrhu hlasovali i mnozí poslanci z ODS, kteří chtějí vždy, když jsou v opozici, tolik šetřit. Kalouskův návrh je prý sice populistický, ale on, ne-zákonodárce, s ním nemá žádný problém. Bravo! Škoda jen, že ne-zákonodárci, stejně jako my voliči, nemůžou hlasovat. Možná bychom pak létali do Ostravy všichni.
V souvislosti s touhle gauneřinou jsem si vzpomněl na exministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Když odcházel z funkce, spasitelsky lkal, že by politice prospělo, kdyby lidé pochopili, že politici nejsou gauneři, kteří to dělají jen kvůli…. Kvůli čemu? Už jsem zapomněl.