Odbržděný buldozer

Poražený smrdí na hony, říká stará pravda. Přesně tak smrděl premiér Jiří Paroubek po televizní hodině vlastní demagogie (o EU a euroústavě), arogance (ČSÚ má chybné údaje, on správné), nevychování (skákání do řeči, neodpovídání na otázky) a další snůšce nesmyslů (zhruba každá druhé věta), jimiž v nedělních Otázkách ČT zasypal nejen moderátora pořadu a předsedu ODS Mirka Topolánka, ale i chudáky jako já, kteří v horku neměli horší nápad než pustit televizi. Už aby mi mluvčí ČT Martin Krafl poslal složenku a já konečně mohl televizi…


Moment, Martine, ještě ne. Samozřejmě že jsem nebyl v neděli v poledne doma! Díval jsem se v hospodě a nestačil se divit, jak kultivovaní lidé – ve srovnání s Buldozerem (snad mu tak v ČSSD říkají jen kvůli tomu, že nikdy nedopne sako) - sedí kolem. Dnes by se náš nový premiér, kdysi hospodský náměstek, se svými neomalenými způsoby a totalitně rozkazovací dikcí i intonací nechytl ani tady. Proto je taky – bingo! – premiérem.
Výše zmíněné nedostatky bohužel nejsou na Paroubkovi tím nejhorším. Televizní politika je přehlídkou demagogie odjakživa, její míra záleží jen na estetickém vkusu a zoufalosti dotyčného. Vzhledem k naší nedávné historii obecně platí, že čím víc umíte v téhle zemi rusky a míň anglicky, tím hůř chápete, kdy máte například mlčet a kdy mluvit (někdy radši jen mlčet). Pokud vím, umí Paroubek anglicky poděkovat, což z něj mimo jiné dělá v Bruselu Very Important Person (VIP). Nikdo mu nerozumí.
Nejhorší na premiérovi je, že v neděli ve skutečnosti zase vyhrál. Ano. Jeho způsoby totiž oceňují nejen někteří novináři a špičky ČSSD, kteří dlouho hledali, co partaji chybí, ale i voliči. Stanislav Gross, jenž se teď trochu stydí na veřejnost, proto Paroubka už de facto jmenoval volebním lídrem. A hloupější voliči, které nejdřív navenek celkem slušný Vladimír Špidla a po něm i totální úlet jménem Gross zřejmě zahnali k nenávistným komunistům, zjistili, že i v čele ČSSD je konečně zase někdo, kdo je jako oni. Nerad platí nájem, neumí se chovat a domluví se jen v Lidovém domě. A všechny ještě sjednotí tím, že je nepustí ke slovu.
Mimochodem: vůbec to není dobrá zpráva.