Fotbalová chvilka poezie

Vytříbený lyrický talent a ostrovtip fotbalových komentátorů ČT, Jaromíra Bosáka a Pavla Čapka, samozřejmě nejsou pro nás, fotbalové fajnšmekry, o které se při jejich verbální ekvilibristice pokouší dvojnásobná mrtvice, ničím novým. Na jejich zrýmované jedovky (teď jsem se nechal trochu unést vlastní lyrikou, vím, ale je přece Euro) a rafinované pozápasové otázky (teď jsem vystřelil přímo), které na nás permanentně pálí z obrazovky, dokonce dodnes nenašel recept ani všemi oslavovaný kouč King Karel, takže při rozhovorech ve studiu radši zarytě (inteligentně a elegantně) mlčí. Geniální taktika, samozřejmě.


Bosákova a Čapkova improvizovaná poetika však není nic ve srovnání s neimprovizovanou Bosákovou a Čapkovou poetikou, jak mě oba fotbaloví básníci přesvědčili ve víkendovém „dokumentu“ o finálové cestě našeho národního týmu na Euru v Anglii v roce 1996. Oba komentátoři měli, bohužel, na své ex post komentáře dost času – a výsledek stojí za to. Byla to taková palba (nahoru, dolů, nahoru, dolů, dolů, nahoru), až jsem se v jejich metaforách trochu ztrácel a spíš než na fotbal myslel na profesně motivovanou sebevraždu. Nejlepší kousky jsem si proto napsal na papír a zde nabízím top ten i s mým domnělým vysvětlením. Pokud jsem se někde sekl (nechal se trochu unést nebo vypil moc piv), opravte mě:
1) Naordinoval gól, ale gólově se neurodilo. (mé vysvětlení:) Trenér hráčům před zápasem řekl, že mají hrát fotbal a zkusit vyhrát, jim se přesto nepodařilo vstřelit gól.
2) Ručička na tachometru našeho sebevědomí začala rychle stoupat. (mé vysvětlení:) Všichni jsme se u zápasu ožrali jak dobytek.
3) Peruzzi se začal rychle potit. (mé vysvětlení:) Peruzzi se začal rychle potit. (?)
4) Fotbalový bůh je tak trochu Čech. (mé vysvětlení:) Brankář Petr Čech je tak trochu fotbalový Bůh. Anebo: Málem jsme několikrát dostali gól, zničehonic jsme ale vsítili a vyhráli. (?)
5) K fotbalové básni přidal i génia. (mé vysvětlení:) Hráč se s balonem prokličkoval až do soupeřova pokutového území, tam nafilmoval faul, rozhodčí mu na něj skočil a on hned proměnil penaltu, která rozhodla zápas.
6) Neudržitelný třeboňský candát Karel Poborský. (mé vysvětlení:) Tady si trochu nevím rady, nemám dostatečné rybářské vědomosti. Jen doufám, že candát není podobný tučný bahňák jako kapr. Pak bych, být Karlem Poborským, kontaktoval svého právníka. Vysoká pravděpodobnost výhry soudní pře za urážku.
7) Němci se pomalu zahřívali do nebezpečné provozní teploty. (mé vysvětlení:) Němci nás porazili ve finále.
8) Francouzská hlava byla vyrobena z pevnějšího materiálu. (mé vysvětlení:) Francouzi jsou natvrdlý národ. (to je samozřejmě nechutná rasistická poznámka a já doufám, že to tak naši veřejnoprávní komentátoři nemysleli. Možná jen chtěli říct, že na Francouze prostě můžeme hrát jako prasata.)
9) Štiplavá levačka vyslala navštívenku. (mé vysvětlení:) Jeden z fanoušků ji levačkou fláknul své přítelkyni, která ho pořád tahala na hotel. Ta si z modro-červeného monoklu na tváři radši udělala modro-červeno-bílý monokl, národní vlajku. (?)
10) Nasypat písek do holandské kombinační mašiny. (mé vysvětlení:) Faulovat několik holandských hráčů najednou. (?)