Sladké řeči

O víkendu na mě z novin vypadlo nečekané předvánoční překvapení: na křídě vytištěný Magazín AAA Auto, propagační brožura známého autobazaru s mou oblíbenou modelkou na štíhlou linii a jednou z tváří AAA, Halinou Pawlovskou (Halino, sakra, vypadáte pořád stejně dobře jako vaše verše. Ten z magazínu AAA – „Za volantem nikdy v křeči, radši veďte sladké řeči“ – se vám obzvlášť povedl!! Jen bacha na sladkosti!) na obálce.

O víkendu na mě z novin vypadlo nečekané předvánoční překvapení: na křídě vytištěný Magazín AAA Auto, propagační brožura známého autobazaru s mou oblíbenou modelkou na štíhlou linii a jednou z tváří AAA, Halinou Pawlovskou (Halino, sakra, vypadáte pořád stejně dobře jako vaše verše. Ten z magazínu AAA – „Za volantem nikdy v křeči, radši veďte sladké řeči“ – se vám obzvlášť povedl!! Jen bacha na sladkosti!) na obálce. Pro ty, kdo pozapomněli, pro jistotu připomínám: já a majitel autobazaru Anthony James Denny nejsme nejlepší kamarádi. Ne že bych měl něco proti klokanům nebo ojetým autům, vůbec ne. S obojím si užijete dost legrace. S Dennym jsme si nepadli do oka, když jsem před dvěma roky o AAA psal. Majitel autobazaru tehdy nechtěně pomohl Reflexu prodat jeden z nejvyšších nákladů a dodnes mi to nemůže zapomenout. Snad i proto nejsem uvnitř magazínu vyfocen s autem z AAA jako ostatní významní lidé: například Dara Rollins, dva psi a Jana Nováková z Novy.
Proč o tom ale píšu. V úvodu magazínu Denny píše: „Poradíme Vám, jak se nenechat napálit při koupi ojetého auta. Krok za krokem a do detailu se dozvíte, na co všechno se dívat, na co se ptát a na co si dávat pozor. Upozorníme Vás na všechny právní kličky, které by Vám mohly zkomplikovat život.“ Musím uznat, že mě Denny málem napálil stejně jako zákazníky, kteří s autem z AAA zůstali někde viset. AAA lidem radí jak na AAA! To je nejlepší vývoj kauzy, jaký jsem si mohl přát, ne?
Možná ne. Autobazar v brožuře vyjmenovává, na co všechno si dávat pozor při koupi ojetého auta. Kromě věcí viditelných bez bližšího zkoumání na první pohled, jako že auto má všechny čtyři kola, se rady týkají i částí, jako jsou motor, elektroinstalace či originální spoje a těsnění. Tedy součástí, u kterých se ve všech autobazarech nejvíc podvádí, protože nejsou vidět a zakamuflované nedostatky a nepůvodní díly vždycky vydrží aspoň zkušební jízdu. Nikdy nemáte šanci je pečlivě zkontrolovat, což ví moc dobře Denny stejně jako já, kdo celou proceduru včetně prohlídky a zkušební jízdy v AAA absolvoval. A zvlášť když máte zručné mechaniky a právníky, takže když se pak do autobazaru vrátíte s reklamací, zjistíte, že auto už je - vaše. Ostatně všechny rozhořčené zákazníky, s nimiž jsem během práce na článku o AAA mluvil, zradily právě neviditelné „vnitřnosti“ auta, nikoli čalounění nebo lak. A všichni se shodli, že při prohlídce a zkušební jízdě bylo auto nablýskané a v pořádku, podobně jako magazín autobazaru. O to větší překvapení na ně čekalo v autorizovaném servisu, kde jim řekli, co mají ve skutečnosti pod kapotou.
Co z toho plyne? Nic moc, kromě připomenutí, že každý autobazar je risk, protože do auta nikdy pořádně nevidíte. AAA je o to větší risk, o co je větší než ostatní autobazary. A samozřejmě o verše Haliny Pawlovské, psy Dary Rollins a prsa Ivy Kubelkové, protože ony si s autem z autobazaru nikdy neužijí stejnou legraci jako vy. I když: na závěr exkluzivního rozhovoru pro magazín AAA vtipná Halina vzpomíná, jak se jí do auta vylilo pět litrů medu. Ha! Jako básník jsem trochu neohrabaný (můj dosavadní nejlepší verš: Na klokany jsme krátký), takže místo veršem raději skončím radou: buďte ráda, Halino, že to nebyl olej.