Bruselská spojka

Několik měsíců živily tuzemská média spekulace, jestli budeme mít po vstupu do EU svého komisaře v Evropské komisi, svým způsobem bruselské exekutivě. Mnozí politici to brali jako otázku života a smrti nás všech, když poukazovali na mocenské ambice velkých či bohatších států (především Francie, Německa a Beneluxu), které si chtějí v EU udržet rozhodující slovo. Nyní, po víkendovém jednání ministrů zahraničí EU v Neapoli, jehož vskutku evropským výsledkem je, že možná komisaře mít budeme a možná taky ne, jsme aspoň o trochu chytřejší.

V návalu kariéristického entusiasmu totiž politici odložili vznešenost národních zájmů a přešli k zájmům ryze osobním: nastínili seznam kandidátů na post komisaře.
A není to vůbec hezká podívaná, jak už to v politice bývá. Člověk by si skoro přál, abychom žádného komisaře neměli, jak nám radily Německo s Francií, protože bychom na tom v případě některých jmen nesporně vydělali. Zvlášť, pokud by došlo na slova MF Dnes, že „kromě vlivu na připravované předpisy může být schopný komisař pro svou zemi chodící reklamou.; Na seznamu totiž opět figuruje vymetač nejdražších politických funkcí Jan Kavan, jehož drzost nezná mezí. Čí zájmy a jak chce v Bruselu hájit? Představte si, že v návalu srdeční slabosti ze všech průšvihů, jež jeho politickou kariéru provázejí, na jednání otevře špatnou aktovku. Vypadne z ní půl milionu, jehož původ nebude schopen vysvětlit, a skončí ve vězení. Složme se proto ještě naposled na Jana Kavana, aby už nikdy a nikde nechtěl naše zájmy hájit. Dost tím ušetříme. Dalším kandidátem je údajně jiný nestor naší vysoké politiky, expremiér Miloš Zeman. Jeho doposud nejprospěšnějším politickým tahem byl ústup na Vysočinu, kde objímá stromy. Představte si, že v Bruselu po pár locích becherovky z placky, kvůli níž míval tak pomuchlané kapsy u saka, utrousí nějaký bonmot. Třeba: Milý Romano (Prodi, současný šéf Komise), tvůj deficit inteligence je ještě vyšší než přebytek česneku v tvých ústech. Zavři proto klapačku, jsi naprostý blb a póvl.Už tak domýšlivý Prodi se skutečně naštve a zakáže syrečky. A ejhle! Na seznamu nechybí ani ministr zahraničí Cyril Svoboda, jenž nás o důležitosti komisaře přesvědčoval tak vehementně, že se jím nakonec chce stát sám. Tomu říkám lišáctví, na které nemá ani Karel Srba s Citrónem, když je dají dohromady. Problém je, že nikdo včetně Cyrila Svobody neví, co si Cyril Svoboda skutečně myslí. Nikdy totiž neodpověděl na žádnou otázku ano či ne. A co se stane, až bude muset jednou, nedejbůh, říct, co si o něčem doopravdy myslí? Třeba až se ho britský zástupce v Komisi zeptá, jestli české pivo nějak moc nepění, takže by bylo lepší, kdyby se v zemích EU prodávalo jen britské, které nepění skoro vůbec? Nechtějme to radši vědět. Někdo by mohl vypěnit.
Dost legrace. Jsou naši zástupci opravdu tak drzí, že si vůbec dovolí uvažovat o takovýchhle kandidátech? EU jistě není ideální institucí, nakonec jde o politiku a permanentí boj o moc. Na druhou stranu každý, kdo kdy v nějaké unijní instituci byl, ví, že kultura chování a jednání je zde výrazně vyšší než u nás. Zhruba o onen rozdíl v HDP, který chceme smáznout. Politické chování Jana Kavana a Miloše Zemana je na úrovni HDP Botswany, v případě Cyrila Svobody pak na úrovni pozice KDU-ČSL: s kýmkoli za jakoukoli cenu. Nemáme na reklamu Česka opravdu nikoho lepšího?