Kavanův exsekretář v přímém přenosu

Když Česká televize oznámila, že chce v přímém přenosu vysílat líčení odvolacího soudu s Kavanovým exsekretářem Karlem Srbou, odsouzeným na osm let za přípravu vraždy novinářky Sabiny Slonkové, moje perverzní duše zajásala. Konečně opravdový a originální žánr i na ČT!

Konec umělému Kotli a Peříčku v mém obýváku. Srba se bude škvařit a obnažovat doopravdy - a možná půjde i doopravdy bručet. Po všech Majorech Zemanech, Katovnách a nemocnicích po dvaceti letech mě na okamžik dokonce napadlo přestat předstírat, že doma nemám televizi, a začít platit měsíční příspěvky. Takový kanál podporuju! (Přiznávám: trochu jsem ve svém nadšení s poplatky přibrzdil, když jsem se z ČT dozvěděl, že si někdo z Fakt udělal „exkluzivní“ výlet na Bahamy za Viktorem Koženým. ČT je zase poslední, všichni už jsme tam byli!) Sakra.

Rozladilo mě proto, že mé nadšení nesdílejí premiér Vladimír Špidla („Je to neetické. Když si představím, do jakých podrobností a intimních věcí se u soudu jde, tak vlastně půjde o jakousi reality show.“) či poslanec Petr Nečas z ODS („Bulvarizace veřejnoprávního média je neuvěřitelná.“). Moment. Jaká bulvarizace? Snad jen naší vysoké politiky, i když v případě ministerstva zahraničí pod Kavanovou taktovkou je bulvarizace slabé slovo. Ostatně jako obvykle se skvělou reality show nepřišla ČT, ale sami politici, kteří člověku jako Srba umožnili na ZAMINI jednat jako Srba a celý příběh odehráli bez nákladného tvůrčího týmu ČT. Ten by ji určitě zase zpackal.

Jaké intimnosti premiér asi čeká? Že Srbova matka nejradši spí se synovými miliony v igelitce? Existují i horší úchylky. Třeba spát se svou ženou. Nebo že bude Srba moc mluvit? Horší už to snad být nemůže. Hajme tedy své právo aspoň na přímý přenos, ostatně tuhle reality show si kompletně platíme sami. A existuje i jistý ozdravný efekt. Většina z nás při přelíčení se Srbou zjistí, že jsme v podstatě slušní lidé. A kdy se vám něco podobného u televize povedlo naposled.