Jen si pořádně zakuřte!

Když jsem se onehdy v neděli koukal na zprávy a dozvěděl se, že parlament schválil zákon povolující trestat vězením cokoli, co by tiskem, rozhlasem, televizí, filmem, internetem atd. svádělo ke konzumaci návykových drog, bylo to poprvé, co se mne drogová problematika nějak výrazněji dotkla. Pochopte: já jsem si nikdy nedal jediného jointa! Ne že bych nekouřil cigarety (ve 25 jsem přestal, beztak jsem kouřil pět denně), ne že bych nepil alkohol. Ale marihuanu jsem nepožil ani v kouřové ani v hmotné podobě, pilulku extáze jsem viděl zatím jen vyfocenou a heroin, kokain, pervitin... Pardon, co z toho se polyká, co kouří, co se saje trubičkou, co je nutno vpichovat...? Tudíž mi to bylo i dost jedno, když parlament schválil zákon o množství větším než menší. Můj problém to nebyl.
A vlastně ani není můj problém ten nový zákon, protože pokud si pamatuju, nikdy jsem nepsal nic o tom, že jakákoli droga přináší něco dobrého. Ale zároveň si říkám, že tu něco nehraje. Znamená to, že například Formanův film Taking Off, ve kterém je přímo instruktážní scéna o tom, jak kouřit marihuanu, by podle nového zákona byl nepřípustný, že by ho nemohla vysílat žádná domácí televize, ať už komerční či veřejnoprávní? Znamená to, že úžasný Kubrickův film Eyes Wide Shut, ve kterém Cruise a Kidmanová kouří marihuanu a pomůže jim to nahlédnout do vlastního nitra, teď stáhnou ze všech videopůjčoven? A kdo to bude určovat, jestli to či ono dílo svádí ke zneužívání té či oné drogy? A úplně nespravedlivé mi připadá, že v zákoně je výslovně uvedeno, že svádění se netýká alkoholu. To je z hlediska principiálního pokrytectví, je to omluvenka pro všechny Čechy-alkoholiky, kteří denně urazí víc než pět piv a ještě se tím vytahují. Neměří se stejným metrem.
Nicméně když to vezmu analogicky – se zákonem větším než malým se také nadělalo dost humbuku a mám pocit, že nakonec nedošlo k nějakým do nebe volajícím excesům. Jen se ukázalo, že cíle, který tento zákon měl mít, totiž účinnější boj proti dealerům drog, se nedosáhlo. Dopadne tento „mediální“ zákon podobně? Bude sice platit, ale v praxi nebude uplatňován? Anebo ho poslanci po čase tiše odstraní a celou věc zametou pod stůl? Anebo se opravdu stane nebezpečným bičem? Nechám se překvapit, jak to celé dopadne. Ale aby bylo jasno, na které straně stojím, s plným vědomím říkám: kouření sice škodí zdraví, ale když si dám čas od času doutník (k tomu v baru koktejl), je to příjemný, uvolňující pocit. Zkuste to taky, uvidíte, že vám bude hezky!

halada@reflex.cz