Začít hrát golf zadarmo? Asi ano!

Tak jsem si myslel, že si vezmu golfovou publikační dovolenou a budu psát sloupky jen jednou za čtrnáct dnů. Jenže je to jinak! O víkendu se totiž udála věc, o které prostě musím napsat. A to hned. Padla totiž další bariéra pro...

všechny, kteří chtějí začít hrát golf.

Na setkání zástupců sportovně technických komisí českých klubů došlo o tomto víkendu k rozhodnutí, že tzv. „zkouška golfové způsobilosti“ (dříve Zelená karta) se zruší. Od letošního roku bude ten, kdo chce začít hrát golf, potřebovat jen „osvědčení pro hru na hřišti“. K získání osvědčení bude nutné znát základní pravidla hry a principy chování na hřišti. Nebude už potřeba odehrát žádný normativní výsledek. Mělo by být jedno, jak dotyčný hraje.

Toto osvědčení budou vydávat ti, kteří budou pověřeni golfovými kluby. Souhrnně je lze označit za „golfové autority“. Tedy v prvé řadě STKář klubu, ale také profesionální trenéři (jako tomu bylo dosud) a cvičitelé. Nově budou moci osvědčení vydat i tzv. garanti, tedy amatérští hráči, kteří budou mít v tomto směru s klubem domluvu, budou mít k této činnosti pověření. Garant by měl mít aktivní hendikep nižší než 28 a měl by mít s golfem širší zkušenosti.
Změna je to skutečně důležitá, ačkoli rozdíl mezi spojeními „udělat zkoušku“ a „získat osvědčení“ nemusí vyznívat tak zásadně. Ale jednak je tu zcela nový prvek v osobě garantů a zároveň odpadá nutnost prokazovat herní umění. Především to druhé bralo chuť mnohým lidem zkusit golf, navíc stálo mnohdy nemalé peníze. Na trenérech a zkoušce člověk platil tři, pět i více tisíc korun - část z toho představovaly platby za lekce, které byly nutné k tomu, aby hráč na hřišti dobře zahrál. Dlouhodobě zažitý „monopol“ profíků na vydávání golfových řidičáků by tím pádem měl být minulostí.

Ale bude možné získat osvědčení zadarmo? Možná ano, možná se ale za to v praxi přece jen bude něco požadovat. Dotyčná „autorita“ totiž bude investovat svůj čas do zjištění, jak na tom nováček se znalostí etiky a spol. je. Pokud půjdete i nyní za profíkem, tak u něj to pořád levné nebude. Když s vámi projde pár jamek, může to trvat dvě hodiny a tedy zhruba 1 500 – 2 000 korun. Jenže to jsme tak trochu tam, kde jsme byli. U cvičitele to může být méně. Ale teď je tu ještě garant: u něj to můžete udělat i zadarmo. Garanti by si z principu neměli za své služby nechat něco platit, navíc jim to (podobně jako cvičitelům) zakazuje amatérský status. Možná si jen kluby nakonec řeknou o nějaký administrativní poplatek, třeba 200 korun. Na aktivitu garantů a jejich služby „za hubičku“ také ČGF sází. Právě oni by měli být tou novou velkou branou, kterou budou procházet nové davy hráčů. Proč? Protože to bude u nich nejlevnější.

Je jasné, že nový systém se bude zpočátku teprve zabíhat. Je možné, že ještě letos nepřinese očekávaný velký příliv nových hráčů. Málo lidí bude možná vědět, že to jde tak snadno a levně, začít hrát golf. Možná bude málo garantů, kteří to budou dělat zadarmo. Možná se některé kluby budou dokonce bránit systému garantství, protože je to pro ně složitější. Je také možné, že klub bude požadovat, aby garant vydal osvědčení jen těm, kteří se automaticky stanou členy právě dotyčného klubu – což by bylo poněkud omezující. Nebude to rozhodně hladká cesta, ale vzhledem k tomu, že jde skutečně o dalekosáhlý krok, jeho efekt se ukáže až posléze.

Osobně si myslím, že ČGF při řízení golfového vlaku přehodila výhybku na správnou kolej. Stejně jako před časem zavedla hendikep 37-54, stejně jako umožnila hrát tzv. nesoutěžní výsledky. To vše zjednodušilo složitý systém hraní golfu v Česku. Zároveň si ale myslím, že vlak do konečné rozhodně ještě nedojel. Další zastávkou by měla být situace, kdy garantem bude moci být každý zkušenější golfista, třeba s tříletou praxí nebo HCP pod 36; aniž by byl veden u nějakého klubu. Prostě se jeden hráč zaručí za druhého a hotovo. A úplnou konečnou je, že přijdete jako nováček na hřiště, zaplatíte a hrajete. A když se nebudete umět chovat, tak váš maršál vyhodí. Jako v USA na veřejných hřištích. Jenže cesta do Ameriky je dlouhá.



ZELENÝ BAULL
ANDREJ HALADA, www.navzduchu.cz



Vyjádřete svůj názor a hlasujte v rubrice ČESKÁ HŘIŠTĚ! U každého areálu máte možnost přidělit mu jednu až pět hvězdiček. V nabídce jsou zastoupena všechna česká hřiště. Zjistíte také, jak se hřiště líbí ostatním hráčům.

Zelený Baull

Česká hřiątě

Fotogalerie hřią»